Συνάντηση διάλογου με πολιτικούς για 10 + 1 σκαλοπάτια-προτάσεις της ΕΔΗΚ για να σηκώσουμε κεφάλι

Στο ιδιαίτερα φιλόξενο και νεανικό χώρο του Βοοze Coperativa έγινε ένας πολύ ζωντανός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ του πρόεδρου της ΕΔΗΚ Καράμπελα Σταύρου, ο οποίος παρουσίασε μια εντεκάδα προτάσεων θεσμικής μεταρρύθμισης της χώρας, και διακεκριμένων προσκεκλημένων, όπως ήταν οι Προκόπης Παυλόπουλος βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Βίτσας Γραμματέας ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Πανούσης βουλευτής ΔΗΜΑΡ

και Χρήστος Χωμενίδης Συγγραφέας.

Στο τέλος υπήρξε και συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του ακροατηρίου, ενώ οι ομιλητές τοποθετήθηκαν ελεύθεροι από κομματικές ταυτότητες δίνοντας ουσία στη λέξη διάλογος.

Μιλώντας για προτάσεις χωρίς ή με ελάχιστο κόστος, αλλά με μεγάλη μεταρρυθμιστική ισχύ, οι ομιλητές προσπάθησαν να συμβάλλουν με τις παρατηρήσεις τους στην βελτίωσή τους, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΗΚ δεσμεύτηκε ότι θα τις προωθήσει στον εσωτερικό διάλογο της ΕΔΗΚ για να ενσωματωθούν στο κείμενο.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Αδαμόπουλος, που συντόνιζε την εκδήλωση, δεν απέφυγε και μια ερώτηση επικαιρότητας, για την θέση της ΕΔΗΚ στις προσεχείς εκλογές, όπου ο Πρόεδρος της ΕΔΗΚ απάντησε:

“Εμπνεόμενοι από τα λόγια του Αλέκου (Παναγούλη) ότι οι πολίτες δεν είναι πρόβατα, δεν είναι κοπάδι, δεν υπάρχει περίπτωση να ανακοινώσουμε μια συνολική στήριξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπέρ συγκεκριμένου κόμματος. Αυτό είναι ευθύνη των κατά τόπους μελών και φίλων της ΕΔΗΚ. Για τις Ευρωεκλογές θα αποφασιστεί σύντομα ο τρόπος συμμετοχής, αφού εξεταστούν οι διακηρύξεις των κομμάτων με τα οποία είμαστε σε επαφή και φυσικά με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο είχαμε συνδιαμορφώσει το συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.”

Τα 10 +1 σκαλοπάτια

1. Νομοθετική δίαιτα: Πάταξη της πολυνομίας και σύμπτυξη του νομικού corpus του ελληνικού κράτους. Νομικοί επιστήμονες, θα αναλάβουν να συμπτύξουν τους νόμους του ελληνικού κράτους: να απαλείψουν απηρχαιωμένες διατάξεις, να ξεκαθαρίσουν αντικρουόμενους νόμους.

2. Ίδρυση ξενόγλωσσου Πανεπιστημίου για αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων. Πέραν του κινήτρου της φοίτησης σε μια χώρα ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς όπως η Ελλάδα, θα επιχειρηθεί η εκμετάλλευση της φήμης ξεχωριστών τόπων. Ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, ίδρυση Τμήματος Μαθηματικών στην Σάμο, Φιλοσοφικής Σχολής στα Στάγειρα, Θεολογικής Σχολής στην Πάτμο, Ιατρικής Σχολής στην Κω πατρίδας του Ιπποκράτη κ.ά.

3. Παραχώρηση του συνόλου των κοινών και διαθέσιμων εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε όσους Έλληνες πολίτες το επιθυμούν και έχουν λιγότερα από 10 στρέμματα ιδιοκτησία. Η γη αυτή (περίπου 4 εκ. στρέμματα) δεν υποθηκεύεται, δεν πωλείται, δεν κληρονομείται, μπορεί είτε να δουλευτεί είτε να αποτελέσει τμήμα Συνεταιρισμού και επιστρέφει στο κράτος μετά την εκδημία του πολίτη.

4. Κάθε Τρίμηνο η Πολιτεία ενισχύει 1.000 επιχειρηματικές προτάσεις, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα των νέων και την καινοτομία, παρέχοντας άτοκο δανεισμό για μία διετία και κάθε διοικητική διευκόλυνση ειδικά για τις εξαγωγικές δραστηριότητες. Για το κεφάλαιο της δράσης αξιοποιούνται κατά βάσει τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

5. Σε όλα τα εκλεγμένα όργανα από τη Βουλή μέχρι το κοινοτικό συμβούλιο 10% των μελών ορίζονται με κλήρωση μεταξύ των πολιτών που επιθυμούν να πάρουν μέρος. Οποιαδήποτε εκλεγμένη θέση δεν μπορεί να έχει συνολική θητεία μεγαλύτερη των 8 ετών. Υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας καθώς και των εκλεγμένων μελών της Αυτοδιοίκησης.

6. Με την συλλογή υπογραφών ίσου αριθμού με το 10% των ψηφισάντων των τελευταίων εκλογών, οι πολίτες μπορούν να προκαλέσουν Δημοψήφισμα για όποιο θέμα επιθυμούν.

7. Δημιουργία Μοναδικού Κωδικού Ταυτότητας του Πολίτη, στον οποίο συγχωνεύονται όλες οι επί μέρους ταυτότητες (Αστυνομική, Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α. κ.ά).

8. Κανείς Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να μην έχει δωρεάν πρόσβαση σε στοιχειώδη στέγαση, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εγκαταλελειμμένα ακίνητα και χώροι, συντονισμός των φορέων της Πολιτείας και ΜΚΟ καθώς και ο Εθελοντισμός μπορούν να κάνουν πράξη το στόχο με ελάχιστο χρηματικό κόστος.

9. Εκσυγχρονισμός και αμεσότητα στη Δικαιοσύνη, αποκατάσταση επαφής με την Κοινωνία. Επέκταση του θεσμού της Διαμεσολάβησης (Ν.3898/2010) σε όλων των ειδών τις υποθέσεις (αστικές - εμπορικές, ακόμα και ποινικές πλημμεληματικού χαρακτήρα). Όλα τα ποινικά δικαστήρια που θα έχουν αρμοδιότητα πάνω από το πλημμέλημα, θα έχουν υποχρεωτική συμμετοχή Πολιτών διά κληρώσεως στη σύνθεσή τους, δημιουργώντας μια σύγχρονη Ηλιαία. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα εκλέγεται από τους ίδιους τους Δικαστές.

10. Προστασία για τους κωδωνοκρούστες (whistleblowers): Θέσμιση ολοκληρωμένου πλαισίου για τους πολίτες εκείνους που θέλουν να αποκαλύψουν παρανομία, κρούσμα διαφθοράς, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία κλπ. για την οποία έλαβαν γνώση.

και μία ακόμα

11. Συντακτική Πράξη εγκεκριμένη με Δημοψήφισμα περιγράφει το απαράγραπτο των αδικημάτων της διαφθοράς, της απιστίας, της κλοπής και διακεκριμένης φθοράς Δημόσιας Περιουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα