Συναγερμός στην Ισπανία για το πρώτο κρούσμα Έμπολα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ισπανία και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη από το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα, σε μια 40χρονη νοσοκόμα. Οι ισπανικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός. Πάντως η διεθνής κοινότητα έχει καθυστερήσει επικίνδυνα στο θέμα του Έμπολα, πιστεύοντας λανθασμένα ότι πρόκειται για κάτι που αφορά την Αφρική με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη τα δύο πρώτα κρούσματα σε ΗΠΑ

και Ευρώπη.

Η υπουργός Υγείας καθησύχασε τους Ισπανούς, δηλώνοντας συγκεκριμένα για το ερώτημα του πώς μολύνθηκε η νοσοκόμα ότι εξετάζεται εάν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλειας.

«Έχουμε επαγγελματίες που έχουν εξαιρετική εκπαίδευση στο χειρισμό τέτοιων καταστάσεων, όπως και την τεχνική και οργανωτική ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους» καθησύχασε τους Ισπανούς η υπουργός Υγείας Άνα Μάτο σε συνέντευξη Τύπου. Οι αρχές της Μαδρίτης, τόνισε, βρίσκονται σε «απόλυτο συντονισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Η 40χρονη νοσοκόμα, περισσότερα στοιχεία της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά, μετείχε στην ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του γιατρού και ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, του δεύτερου ισπανού ιεραπόστολου που μολύνθηκε με τον ιό στη Σιέρα Λεόνε. Ο 69χρονος Βιέχο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μαδρίτη, όμως υπέκυψε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μετά το θάνατο του ιεραπόστολου, η νοσοκόμα πήρε άδεια (όπως σημειώνει η El Pais, δεν είναι γνωστό εάν και πού μπορεί να ταξίδεψε) και παρουσίασε τα πρώτα, ήπια, συμπτώματα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κατάστασή της αναφέρεται ως σταθερή το πρωί της Τρίτης. Οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα