Συμφωνία "Μαμούθ" μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Σε συμφωνία «Μαμούθ» έφτασαν Ρωσία και Κίνα για το φυσικό αέριο μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις οι οποίες κράτησαν περίπου δέκα χρόνια. Με βάση αυτή τη συμφωνία η Ρωσία θα προμηθεύει φυσικό αέριο την Κίνα για τα επόμενα 30 χρόνια.

Τη συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της κινεζικής CNPC επισφράγισε το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, κατά τη

χθεσινή, δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη στη Σαγκάη.

Με τη συμφωνία-μαμούθ, ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ρωσία δεσμεύεται να προμηθεύει την Κίνα με 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο μέσω αγωγού που θα διασχίζει τη Σιβηρία, προτού φτάσει στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας. Η τιμή του φυσικού αερίου που καθορίστηκε τελικά, ύστερα από διαπραγματεύσεις που παρατάθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν αποκαλύφθηκε, καθώς οι δύο πλευρές τη χαρακτήρισαν «εμπορικό μυστικό».

Επικαλούμενο ειδικούς της αγοράς ενέργειας, το πρακτορείο Associated Press υποστηρίζει ότι η τελική τιμή βρίσκεται πιο κοντά στις προτάσεις της Ρωσίας, γεγονός που αντανακλά την προθυμία της Κίνας να πληρώσει ακριβότερα, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερο φιλική, για το περιβάλλον, ενέργεια.

Η συμφωνία αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για τη Ρωσία η οποία η οποία αναζητούσε διακαώς εναλλακτικές αγορές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς αντιμετωπίζει την απειλή των κυρώσεων και της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη Δύση λόγω της σύγκρουσης γύρω από το ουκρανικό πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα