Στροφή στην αποκατάσταση των αδικιών

Από τη Στεφανία Μουρελάτου ([email protected])

Έμφαση στην αποκατάσταση των αδικιών, που επέφερε το μνημόνιο, στην διόρθωση της φορολογίας και στην ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων δίνει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να ανατρέψει το αρνητικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να καλύψει την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άμεσα εξήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα είναι έτοιμος ο οδικός χάρτης για τη μείωση της φορολογίας, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα γίνει πιο ανθρώπινος και πως προωθείται από τις προσεχείς μέρες η πλήρης νοσοκομειακή κάλυψη των ανασφάλιστων.

Ο ανασχηματισμός

Στο Μαξίμου ετοιμάζουν τον ανασχηματισμό, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται νέα ώθηση, αλλά και πρέπει να σηματοδοτηθεί στους πολίτες ότι το μήνυμά τους για αλλαγή πολιτικής έφτασε στα αυτιά τους. Δεν επιθυμούν όμως ο ανασχηματισμός να γίνει με επικοινωνιακούς όρους ούτε η αναμονή του να παραλύσει το κυβερνητικό έργο, γι’ αυτό και συνεργάτες του Πρωθυπουργού έσπευσαν να τερματίσουν την δημόσια παραφιλολογία και την ονοματολογία, ώστε να μην «καεί» το πολιτικό χαρτί της επανεκκίνησης της Κυβέρνησης με την φράση «δεν είναι της παρούσης». Όπως όλα δείχνουν, ο ανασχηματισμός πάει για τα τέλη Ιουνίου όχι μόνο γιατί εκκρεμεί συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε σε δέκα μέρες, αλλά και για να ολοκληρωθεί η ελληνική προεδρία στην ΕΕ.

Κλειδί για το μοίρασμα των Υπουργείων θα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει δυσαρεστηθεί από τα πυρά των βουλευτών της ΝΔ, που του χρεώνουν ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική στοίχισε στις ευρωεκλογές. Απάντησε μάλιστα στα σενάρια απομάκρυνσης ή και οικειοθελούς αποχώρησής του από το υπουργείο οικονομικών, που πυροδότησαν διαρροές του τύπου «δεν θα γίνω σάκος του μποξ», λέγοντας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ ότι ούτε στιγμή δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει την μάχη που δίνει στο υπουργείο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, αν ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να κλείσει και την εκκρεμότητα της συμφωνίας για την μείωση του χρέους, ο ανασχηματισμός να είναι μίνι και όχι σαρωτικός.

Η στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να ενδώσει στην πολιτική ομηρεία του Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό και απάντησε προσωπικά στον πρόεδρο τους ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά την αποτυχία του να ανατρέψει την Κυβέρνηση, επιδιώκει την αστάθεια και την ακυβερνησία , κάτι που θα εμποδίσει όμως ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά, όπως του διαμήνυσε. Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα έδωσε και τον τόνο της μετεκλογικής επιχειρηματολογίας της ΝΔ για την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι «είναι φυσικό η κυβερνητική φθορά να μειώνει το ποσοστό της ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στην ασφαλή θέση της αντιπολίτευσης και τάζει τα πάντα στους πάντες, γιατί έχασε 150.000 ψήφους από τις εθνικές εκλογές του 2012;».

Οι απαιτήσεις του Βενιζέλου

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι μετά τις ευρωεκλογές αυξήθηκε το ειδικό βάρος της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε θέμα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ αιφνιδιαστικά το ΠΑΣΟΚ ανακίνησε και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, που προβλέπει ο ισχύον εκλογικός νόμος. Ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου η ΝΔ εμφανίζεται αρνητική. «Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τη σπουδή κάποιων από την επόμενη μέρα των εκλογών να μιλάνε για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος», ανέφερε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, κωδικοποιώντας την θέση του κόμματος. «Οι 50 έδρες πηγαίνουν μόνο στο πρώτο κόμμα και αυτό χρειάζεται στη χώρα για να υπάρχει σταθερότητα», είπε με νόημα κλείνοντας την πόρτα στις βλέψεις του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα