Στοπ στις γονικές παροχές σε όσους χρωστούν

Νέο θέμα ανοίγει με τις γονικές παροχές, σε περίπτωση οφειλών προς την εφορία των γονέων. Το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, καθορίζει πως για να λάβει κάποιος οφειλέτης φορολογική ενημερότητα ώστε να μεταβιβάσει γονική παροχή ή δωρεά σε κάποιο ακίνητο θα πρέπει πρώτα να το υποθηκεύσει υπέρ του δημόσιου.

Στόχος του μέτρου, είναι να αποφευχθούν εικονικές μεταβιβάσεις για να αποφευχθεί η κατάσχεση, αλλά και να οδηγήσει το ΥΠΟΙΚ τους οφειλέτες σε ρύθμιση των χρωστούμενων ποσών.

Μετά τη διαδικασία αυτή ο μεταβιβάζων θα λαμβάνει φορολογική

ενημερότητα και θα μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο με γονική παροχή ή μέσω δωρεάς.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το παράλογο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις ακόμα και σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και εξοφλούν τα χρέη τους κανονικά. Η νέα διαδικασία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποτρέψει πολλούς φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι αυτό γίνεται για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου έναντι μελλοντικού κινδύνου απώλειας των οφειλομένων.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος, η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του.

Σημειώνεται ότι στις γονικές παροχές δεν υπάρχει τίμημα, με αποτέλεσμα η εφορία να απαιτεί την υποθήκευση ακίνητης περιουσίας προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα και να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.

Με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, οι γονικές παροχές ακίνητων περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας έως 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, καθώς επίσης και οι γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ.

Αφορολόγητο όριο αξίας 150.000 ευρώ ισχύει και για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα