Στον Φρανσουά Ολάντ και επισήμως η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας

Πρόεδρος της Γαλλίας είναι πλέον επίσημα ο Φρανσουά Ολάντ μετά την επίσημη τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αποτελώντας τον πρώτο σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας μετά το Φρανσουά Μιτεράν.

Τον Ολάντ υποδέχτηκε στα σκαλιά του μεγάρου ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τον συνόδευσε σε αίθουσα προκειμένου να τον ενημερώσει για τους μυστικούς κώδικες των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας

και άλλα μυστικά αρχεία.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή ορκωμοσίας στην οποία παρέστησαν 400 καλεσμένοι.

Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή ορκωμοσίας, ο νέος πρόεδρος θα επιβιβασθεί, σύμφωνα με την παράδοση, στην ανοικτή Citroen για να κάνει τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας για να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του, «εκπαίδευση» και «κοινωνική ενσωμάτωση»: τον Ζιλ Φερί, πατέρα της δημόσιας «δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης» και τη Μαρί Κιουρί, πολωνικής καταγωγής, Γαλλίδα επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.

Ακολούθως αναμένεται να μεταβεί στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανοέ.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα ανακοινώσει στη συνέχεια το όνομα του πρωθυπουργού του. Πιθανοί υποψήφιοι είναι οι Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ολάντ θα μεταβεί στο Βερολίνο, για την πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα