Στον αέρα η συμφωνία – Φεύγουν οι δανειστές,στο βάθος… εκλογές

Η ανάσταση πλησιάζει αλλά όλα δείχνουν ότι αργεί για την πολύπαθη ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση αρχίζει να νιώθει για τα καλά την απειλή της έλλειψης ρευστότητας και «σκουπίζει» τα διαθέσιμα από τα Ταμεία.

Φεύγουν οι δανειστές

Στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην πολιτική διαπραγμάτευση για να αποτραπεί το διαφαινόμενο ναυάγιο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ωστόσο, μαζεύουν τις βαλίτσες τους και αποχωρούν από την ελληνική πρωτεύουσα χωρίς τη συμφωνία που θα

«επικυρωνόταν» και σε ένα έκτακτο Eurogroup.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές να λάβει η Αθήνα προκειμένου να διασφαλιστούν ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Έκτακτοι φόροι ή περικοπές δαπανών

Η κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή εκτάκτων φόρων, ενώ οι πιστωτές επιζητούν αυτόματες περικοπές δαπανών.

Τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί η ελληνική πλευρά παρουσίασε μέτρα χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έτσι αρνούνται να μπουν στη διαδικασία να τα εγκρίνουν ή να τα απορρίψουν.
Πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της νέας παρέμβασης Τούσκ που αναμένεται σήμερα για μια ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για ένα έκτακτο Eurogroup, κάτι που φαντάζει πιο πιθανό.

Η Γερμανία, πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει την ιδέα θεωρώντας ότι είναι αναγκαίες περισσότερες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για το ελληνικό πρόγραμμα, προτού συναντηθούν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στον αέρα άφησε το θέμα και ο πρόδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με έκτακτη συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τρίτη ή την Πέμπτη.

Τα σενάρια για εκλογές

Στριμωγμένο, για άλλη μια φορά, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να μετρήσει τις δυνάμεις που διαθέτει.

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν προς τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι είναι “αντισυνταγματικές και παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ”, αλλά και προς τις δηλώσεις Τούσκ πως “πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας”. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι έχει επέλθει πλήρης συμφωνία σε ότι αφορά στο πακέτο των 5,4 δισ. που προέβλεπε η συμφωνία του καλοκαιριού και θυμίζει τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί πως “είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία δεν υπάρχει κρίση”. Στην ουσία κατηγορεί το ΔΝΤ και τη Γερμανία ότι προκαλούν κρίση με τις απαιτήσεις τους.

Θέση υπέρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πήραν και οι ΗΠΑ με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει έντονη φημολογία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέση σε επιφυλακή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπος με έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Σκηνικό εκλογών βλέπουν και πολλοί πολιτικοί αναλυτές αφού θεωρούν ότι ένα οριστικό μπλοκάρισμα στη διαπραγμάτευση θα οδηγήσει αυτομάτως στις κάλπες.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη ερωτώμενη για όσα ακούγονται μίλησε για σενάρια και απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως.

Keywords
Τυχαία Θέματα