Στο όριο της μαζικής αντίδρασης έχουν φέρει τους πολίτες οι πολιτικές λιτότητας στην Ε.Ε.

Η χθεσινή επεισοδιακή διαδήλωση στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες από Βέλγους πολίτες, δείχνει στους ευρωπαίους πολιτικούς ότι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να φτάνουν στα όριά τους με τη συνεχιζόμενη λιτότητα και κτυπά «καμπανάκι» σε αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις τύχες των λαών που στενάζουν όλα αυτά τα χρόνια από τα «πρέπει» της ευημερίας των αριθμών.

Μάλιστα είναι εξαιρετικά συμβολικό το γεγονός

ότι οι αντιδράσεις αυτές συμπίπτουν, εντελώς συμπτωματικά, με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το οποίο έπεσε από τους πολίτες που ξεσηκώθηκαν και από τις δύο πλευρές του, δηλαδή και από αυτούς ήταν αποκλεισμένοι σε αυτό αλλά και από αυτούς που ευημερούσαν στη δύση.

Το αντίστοιχο τείχος της λιτότητας που έχει υψωθεί ανάμεσα στους πολίτες των νοτίων χωρών της Ευρώπης και αυτών της βόρειας, έρχεται σιγά, σιγά, όσο και εάν δεν το θέλουν κάποιοι, η ώρα να πέσει από τις οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών οι οποίες θα παρασύρουν και αυτούς που δεν βλέπουν τίποτε άλλο εκτός από τους αριθμούς που τους θέλουν ευημερούντες τη στιγμή που φτάσαμε στο σημείο πολίτες της Ε.Ε. να ψάχνουν για φαγητό στους κάδους των σκουπιδιών και παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία.

Χθες στις Βρυξέλλες οι πολίτες ξέσπασαν κατά της λιτότητας σε μια ιδιαίτερα μαζική διαδήλωση κατά τον μέτρων λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση του Βελγίου και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες, ζημιές σημειώθηκαν και σε καταστήματα, ενώ υπάρχουν και πολλοί τραυματίες

Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που έφτασαν τις 120.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων τα οποία διοργάνωσαν την κινητοποίηση, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.

Τα συνδικάτα χαιρέτισαν την «ιστορική» κινητοποίηση, που ξεπέρασε σε συμμετοχή τις τελευταίες διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας, το 2011 και το 2013, ενώ έχουν σχεδιάσει απεργίες κάθε Δευτέρα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, κινητοποίηση που θα καταλήξει στη γενική απεργία που έχει κηρυχτεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι πολίτες αντιδρούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα αύξησης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ακύρωσης της προσαρμογής των μισθών προς τα πάνω ανάλογα με τον πληθωρισμό, καθώς και περικοπών στο κράτος πρόνοιας. Η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει έτσι 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα