Στο… μυαλό των πολιτικών!

«Οι πολιτικοί λένε ψέματα». Αυτό το λαϊκό απόφθεγμα προσπάθησαν, εκτός των άλλων, να αναλύσουν οι ψυχίατροι στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας, επιχειρώντας να προσδιορίσουν τις απαρχές αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Ομιλίες, συμπεριφορά, κινήσεις και αποφάσεις των πολιτικών τέθηκαν στο μικροσκόπιο των ψυχιάτρων, προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν και να σκιαγραφήσουν το ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων, που λαμβάνουν

τόσο σημαντικές αποφάσεις για την καθημερινότητα και το μέλλον μας.

«Αγχώδεις, αναποτελεσματικοί και αλαζόνες οι πολιτικοί μας»

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλο, «η χώρα διέρχεται μία πολυεπίπεδη και γενικευμένη κρίση ήθους και αξιών και όχι μόνο οικονομική και πολιτική. Αντίπαλοι δεν είναι μόνο "οι κακοί δανειστές", είναι, κυρίως, όλες εκείνες οι πρακτικές που συνειδητά καθοδήγησαν μία ολόκληρη κοινωνία στο σημερινό αδιέξοδο». Όπως επισήμανε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, «έχουμε πολιτικούς, οι οποίοι έχουν μια παραληρητική αντίληψη της πραγματικότητας, παρουσιάζουν έντονο άγχος και διγλωσσία, την οποία χρησιμοποιεί κάποιος, όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πολλές φορές, παρουσιάζονται αναποτελεσματικοί, παρόλο που είναι ευφυείς και μορφωμένοι, διότι χαρακτηρίζονται από αλαζονεία και εξωπραγματική θεώρηση της πραγματικότητας».

Οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μονάδες και όχι ως μάζα…

«Παρά το γεγονός ότι κάποιοι από το πολιτικό προσωπικό της χώρας προσπαθούν να κρύψουν τις αδυναμίες τους, έχουν διαταραγμένη συμπεριφορά», δήλωσε ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», σύμφωνα με τον οποίο «νοσηρή κατάσταση και χειρότερη ύβρις για έναν πολιτικό είναι να τον χαρακτηρίζει αλαζονεία, διότι τότε παύει να είναι σεμνός και είναι αντιδημοκρατικός, δεν σέβεται νόμους, παρανομεί και καταντά επικίνδυνος για το συμφέρον του κόσμου». Όσον αφορά για το εάν χρήζουν εξέτασης και θεραπείας κάποιοι πολιτικοί, ο κ. Αλεξανδρόπουλος απάντησε ότι «αυτό είναι ένα φαινόμενο προς διερεύνηση». «Το σίγουρο είναι πως, εάν ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται ορισμένοι πολιτικοί, παρουσιαζόταν στο μέλος μιας οικογένειας, αυτός ο άνθρωπος θα είχε ψυχιατρική ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Αλεξανδρόπουλος σημείωσε πως «για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους αρμοδίους ότι σε μία ευνομούμενη κοινωνία οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μονάδες και όχι ως μάζα».

«Ανεπαρκές το πολιτικό προσωπικό»

Από την πλευρά του ο καθηγητής ψυχιατρικής κ. Γιώργος Μουσσάς, εκτίμησε ότι «από ψυχική άποψη το πολιτικό προσωπικό είναι σοβαρά ανεπαρκές και δεν μπορεί να ηγηθεί της κοινωνίας και αυτό έχει να κάνει με τους ψυχικούς μηχανισμούς του», προσθέτοντας πως «έχει αυξημένο παθολογικό ναρκισσισμό, χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα κ

Keywords
Τυχαία Θέματα