Στο «κόκκινο» τα ασφαλιστικά ταμεία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν τα νέα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τον ΟΑΕΕ να έχει ήδη εξαντλήσει την προβλεπόμενη πίστωση.

Σύμφωνα με το ΓΛΚ, ο ΟΑΕΕ έχει, με τη συμπλήρωση του 9μήνου, εξαντλήσει την αρχική πίστωση των 834 εκατ.

ευρώ. Συνυπολογίζοντας ότι μέσος ρυθμός για το πρώτο οκτάμηνο ήταν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο απορροφήθηκαν από τον οργανισμό 120 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ, θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση η οποία να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να βγει ομαλά το 2016.

Οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές καθώς και η έλλειψη ρευστότητας έχουν οδηγήσει τον ΟΑΕΕ σε αυτήν την κατάσταση και προκειμένου να μην οδηγηθεί σε διάλυση το ταμείο, δεδομένης και της επερχόμενης μείωσης εισφορών του 80% των ασφαλισμένων του, θα πρέπει η εισπραξιμότητα να ανέλθει στο 85% από το σημερινό 52%.

«Περαιτέρω μείωση πόρων για το ΙΚΑ»

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο ΙΚΑ, το οποίο μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχει απορροφήσει 1,860 δις ευρώ από τα 2,217 δις του κονδυλίου. Εξαιρετικά βέβαιη θεωρείται η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης του ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς ο μέσος μηνιαίος ρυθμός απορρόφησης του προϋπολογισμένου κονδυλίου ήταν ήταν 205 εκατ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο άγγιξε τα 220 εκατ. και προκειμένου να μην χρειαστεί η έξτρα χρηματοδότηση θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες του σε 120 εκατ. ανά μήνα, κάτι το οποίο δεν κρίνεται εφικτό.

Η μείωση των μισθών, η επικράτηση της μερικής απασχόλησης και, φυσικά, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των πόρων του ταμείου.

Τα παραπάνω στοιχεία δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μην ανοίξει το ζήτημα του Ασφαλιστικού αλλά και να μην υποκύψει στις σχετικές με τον Προϋπολογισμό, πιέσεις των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό από την πλευρά των δανειστών εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, με τις κριτικές να εστιάζονται στη διεύρυνση που ο νόμος θα επιφέρει στο χάσμα μεταξύ σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων.

Το άρθρο Στο «κόκκινο» τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα