Στο δρόμο νέας πτώχευσης οδηγεί την Αργεντινή δικαστική απόφαση

Το δρόμο προς νέα πτώχευση φαίνεται να παίρνει η Αργεντινή, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αξελ Κισίλοφ, ο οποίος, δήλωσε, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που υποχρεώνει την Αργεντινή σε πληρωμές 1,33 δισ. δολαρίων, ότι η Αργεντινή δεν έχει τη δυνατότητα να αποζημιώσει όλους τους ομολογιούχους

της, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματά της ανέρχονται σε μόλις 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Κισίλοφ τόνισε ότι η δικαστική απόφαση των ΗΠΑ οδηγεί σε βίαιη πτώχευση την Αργεντινή, ωστόσο πρόσθεσε ότι η χώρα θέλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της.

«Συνεπώς, κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα μας ωθήσει σε μια τεχνική πτώχευση. Με όποιον τρόπο κι αν το δεις η απόφαση οδηγεί βίαια την Αργεντινή προς τον κίνδυνο μιας οικονομικής κρίσης», είπε μιλώντας την Τετάρτη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Προσέθεσε επίσης πως «αν αναγνωρισθεί στα ταμεία αυτά το 100% της αξίας των ομολόγων τους, ενώ αγοράσθηκαν στο 30% της αξίας τους, μπορεί να υπάρξουν περισσότερες απαιτήσεις κι από άλλους πιστωτές που δεν συμμετείχαν στις αναδιαρθρώσεις».

Σύμφωνα με αναλυτές, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Αργεντινής αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί το 2015, ενισχύοντας την πίεση στη χώρα να τερματίσει τη 12ετή διαμάχη με πιστωτές της και να ανακτήσει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Οι πληρωμές της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα αυξηθούν σε 9,4 δισ. δολάρια το επόμενο έτος και μπορεί να φθάσουν και τα 10,8 δισ. δολάρια, καθώς το Μπουένος Αϊρες συμφώνησε φέτος να προχωρήσει σε πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, το 2015, στη Λέσχη των Παρισίων, την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Repsol.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας μειώθηκαν κατά 30% πέρυσι και έχουν υποχωρήσει στα 29 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό τους για την τελευταία οκταετία.

Σε αυτό το απειλητικό σκηνικό που έχει στηθεί για τη χώρα, η κυβέρνηση, τώρα και ύστερα από πολλά χρόνια που απέρριπτε τη διαπραγμάτευση με τα «κοράκια» -οι πιστωτές της Αργεντινής που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση των ομολόγων τους- δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με τους πιστωτές αυτούς προκειμένου να πετύχει έναν διακανονισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα