Στο 1,05 με 1,06 η τιμή του λίτρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στο επίπεδο του 1,05-1,06 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της φετινής περιόδου, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των διεθνών τιμών (οι οποίες ακολουθούν το τελευταίο διάστημα πτωτική πορεία).

Η τιμή αυτή θα προέλθει σε συνδυασμό και με την εφαρμογή της μείωσης 30% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ενώ για όσους δικαιούνται επίδομα,

η τιμή πέφτει κάτω από τα 80 λεπτά το λίτρο.

Η πρόταση του ΣΕΕΠΕ όπως επεσήμανε ο πρόεδρος Γ. Ψυχογυιός σε εκδήλωση είναι να επανέλθει σε ισχύ η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης και να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε όλους τους καταναλωτές (μόνο για την πρώτη κατοικία, όχι για εξοχικά ή επαγγελματικές χρήσεις), χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς τους περιορισμούς στις ποσότητες που ισχύουν τώρα.

Η πρόταση του ΣΕΕΠΕ είχε μελετηθεί παλαιότερα από το ΙΟΒΕ και οδηγεί σε μικρή αύξηση των εσόδων του Δημοσίου καθώς το κόστους του επιδόματος αντισταθμίζεται από την αύξηση της κατανάλωσης.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η άρση της εξίσωσης μπορεί να οδηγήσει σε «αναβίωση» του λαθρεμπορίου με το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών στα πρατήρια (αλλά και σε άλλες εγκαταστάσεις διακίνησης καυσίμων).

Keywords
Τυχαία Θέματα