Στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος των προσφυγικών ροών

Δήλωση-βόμβα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Βουλή. Σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, εκτιμά το κόστος της προσφυγικής κρίσης για τη χώρα, ποσό, που εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας, είναι και κατά 400 εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που εκτίμησε σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος! Η δήλωση αυτή για

την οικονομική αιμορραγία της χώρας από την κρίση των μεταναστευτικών ροών έρχεται ως απάντηση σε ερωτήσεις βουλευτών για το απίστευτο και όμως… ελληνικό φαινόμενο, εκατομμύρια ευρώ βοήθειας, που προορίζονταν από την Ε. Ε. για την Ελλάδα, να παραμένουν, με βάση αποκαλύψεις, ψυχροί αριθμοί σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Έρχεται, επίσης, την ίδια ώρα, που με διαφορά μόλις δύο 24ώρων, τόσο ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, με δηλώσεις τους προετοιμάζουν ψυχολογικά την ελληνική κοινή γνώμη ότι στη χώρα μας πιθανότατα, λόγω κλεισίματος των βόρειων συνόρων, θα εγκλωβιστούν σε στρατόπεδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες! Μόλις την περασμένη εβδομάδα, έγκυροι κύκλοι, που γνωρίζουν τα συμβαίνοντα, αποκάλυψαν ότι ευκαιρίες για χρηματοδότηση στο καυτό ζήτημα του προσφυγικού υπάρχουν πολλές, αλλά μπλοκάρονται από τις χρόνιες και από άλλους τομείς καταστάσεις. Γιατί είναι γνωστές οι καθυστερήσεις και η έλλειψη σχετικής ολοκληρωμένης προετοιμασίας και συντονισμού μεταξύ συναρμοδίων υπηρεσιών, που κρατούν τα χρήματα σε παγωμένους λογαριασμούς.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που ασχολήθηκε με το θέμα, ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα η Ε.Ε. έχει προβλέψει 450 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης βοήθειας, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διαχειριστεί τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές». Κατά τις ίδιες πληροφορίες που παραθέτει το ρεπορτάζ, η χώρα μας έχει λάβει μέχρι τώρα μόλις έξι εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο της Ε.Ε. για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση. Σε συνέχεια του ρεπορτάζ αυτού αποκαλύφθηκε από κύκλους στην Ελλάδα ότι 33 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν αδρανή σε λογαριασμούς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου για τους ίδιους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Ο κ. Μουζάλας από την πλευρά του, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς το μέγα πρόβλημα για τη δοκιμαζόμενη οικονομικά χώρα, πέταξε «το μπαλάκι» των ευθυνών στην… ΕΕ για τη μη εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων! Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει μάχες απέναντι σε προτάσεις που είναι απαράδεκτες. «Έχουμε υποβάλει καινούργιες αιτήσεις», τόνισε από το βήμα της Βουλής. «Η γραφειοκρατία», πρόσθεσε, «δυστυχώς, δεν είναι μόνο πάρα πολλή στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε. Πιέζουμε πολύ σε αυτή την κατεύθυνση για τη γρήγορη εκταμίευση».

Το γεγονός των δυσκολιών, είτε προέρχονται από την ελληνική γραφειοκρατία, την αβελτηρία των στελεχών που χρυσοπληρώνονται ή από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ο υπουργός της Κυβέρνησης το συνδύασε στη συνέχεια με μια πρόταση-εφιάλτη, που είχε υποβάλει στις 16 Ιανουαρίου ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών. Να βοηθηθεί δηλαδή οικονομικά η Ελλάδα για να «σηκώσει» το προσφυγικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκεύαζε στρατόπεδα και καταυλισμούς για να φιλοξενηθούν στη χώρα μας, κάπου 400.000 μετανάστες και πρόσφυγες! Δήλωσε συγκεκριμένα: «Μέσα μου έχω έναν φόβο, ότι οι δυσκολίες για να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες, όσο περισσότερο προσπαθούν να μας ρίξουν για να δημιουργήσουμε μια κατάσταση με στρατόπεδο 400.000 προσφύγων και μεταναστών, όπως πρότεινε ο Βέλγος συνάδελφος μου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εκεί δεν θα έχουν πρόβλημα να δοθούν λεφτά»!

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως «αυτό που μπορεί να γίνει είναι μας κλείσουν τα σύνορα οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε»! Και εξήγησε: «Εμείς, με τη μόνη χώρα που συνορεύουμε είναι με τα Σκόπια, που δεν είναι στη Σένγκεν. Υπάρχει ένα θέμα εκεί, για αυτό και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους. Πρώτον να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, και δεύτερον, με βάση μελέτες που έχουμε κάνει, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα σε περίπτωση που δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν». Το γεγονός, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση αναμένει κλείσιμο των συνόρων, φαίνεται και από την εντολή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασ. Παπαδόπουλου προς τους δημάρχους της Αττικής να προτείνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα