Στήριξη του Λιβάνου με 3 δισ. δολλάρια από την Σαουδική Αραβία

Σε μια κίνηση στήριξης του Λιβάνου προχώρησε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Συγκεκριμένα πρόσφερε επιδότηση ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του τακτικού στρατού του Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή (29/12) ο λιβανέζος πρόεδρος, Μισέλ Σλειμάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Τα χρήματα θα διατεθούν για την αγορά οπλισμού από τη Γαλλία. Το Παρίσι και η λιβανική ηγεσία δεν έχουν προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψεις για τους εξοπλιστικούς σχεδιασμούς.

Το

παραδοσιακά ασταθές, το Λίβανο «μάχεται» προκειμένου να συγκρατήσει τη διάχυση της εμφύλιας σύρραξης που εκτυλίσσεται στη γειτονική Συρία και στο πλαίσιο αυτό έγινε όπως φαίνεται και η σαουδαραβική ενέργεια η οποία ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πρώην υπουργό και πρωθυπουργικό σύμβουλο του Λιβάνου, μέλους ομάδας που στήριζε τους επί το πλείστον σουνίτες αντικαθεστωτικούς μαχητές στη Συρία.

Μία από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές δυνάμεις στο Λίβανο είναι η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Η Σαουδική Αραβία είναι η ισχυρότερη σουνιτική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ η Συρία, με την εμπλοκή και του σιιτικού Ιράν, έχει μετατραπεί σε κύριο πεδίο έμμεσων σεκταριστικών συγκρούσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα