Στην «τσιμπίδα» χιλιάδες ανασφάλιστα ΙΧ

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Αντιμέτωποι με χρηματικά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις θα βρεθούν από το τέλος του μήνα χιλιάδες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς υπουργείο Οικονομικών και τροχαία σφίγγουν και άλλο τον κλοιό.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ολοκλήρωσε τις διασταυρώσεις, κατέγραψε σε λίστες τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων ΙΧ και μοτοσυκλετών και αναμένεται να αποστείλει χιλιάδες ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια, ενώ η τροχαία ξεκίνησε ήδη ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους. Όσοι εντοπιστούν σε τυχαίο έλεγχο χωρίς ασφάλιση του οχήματος τους:

Χάνουν την

άδεια οδήγησης για έξι μήνες.
Αφαιρούνται οι πινακίδες.
Χάνουν την άδεια κυκλοφορίας επίσης για έξι μήνες.
Ενώ, σε περίπτωση ατυχήματος, χάνουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας για δύο χρόνια ή για τρία σε περίπτωση υποτροπής.
Τσουχτερό είναι και το πρόστιμο, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιρειών που επιβάλλεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής: 500€ για τα επιβατικά και 250€ για τις μοτοσυκλέτες.

Σημειώνεται ότι η άδεια οδήγησης μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής, ενώ η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής, καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν ελκυστικά «πακέτα» ασφάλισης των ΙΧ και μάλιστα με ευέλικτες διαδικασίες, μέσω διαδικτύου (online ασφάλιση), ενώ ο υψηλός ανταγωνισμός στον κλάδο έχει πιέσει τα ύψος των ασφαλίστρων σημαντικά. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι το «πρεσάρισμα» από την πλευρά της πολιτείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση των ασφαλίστρων της συγκεκριμένης κατηγορίας μεταξύ 10% και 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα