Στην τελική ευθεία το Ασφαλιστικό – Κατρούγκαλος: «Κόκκινη γραμμή» η μείωση των κύριων συντάξεων

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το Ασφαλιστικό, καθώς την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υΥπουργός εκτίμησε ότι «πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός του Μαρτίου».
Από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε ότι τα ακανθώδη ζητήματα, όπως το ποσοστό αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης,

παραμένουν «ανοιχτά».

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων και για τη διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Διευκρίνισε δε, ότι σε αντίθεση με το Καλοκαίρι, η κυβέρνηση δεν τελεί υπό τόσο μεγάλη πίεση, καθώς δεν είναι απομονωμένη. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαθέτει διαφορετικές θέσεις από τους Ευρωπαίους, γεγονός που ενδεχομένως να θέσει εμπόδια στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που «αδρανοποιούν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα βοήθειας.

Νεφελούδης: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Κατρούγκαλο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης ο οποίος επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση των κύριων συντάξεων, τονίζοντας ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές.

«Θα πάμε στην τελική φάση διαπραγμάτευσης, που νομίζω ότι θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα, με τις δεδομένες θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί. Έχουμε και εναλλακτικά σενάρια που ενδεχομένως αυτά θα είναι που θα διατηρήσουν τη βασική μας δέσμευση να μη μειωθεί καμία κύρια σύνταξη και να αγωνιστούμε να μπορέσουμε να μη μειωθεί και καμία επικουρική» δήλωσε ενδεικτικά, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Όπως εξήγησε, αυτά τα σενάρια σχετίζονται με τις επικουρικές συντάξεις και τον τρόπο αποφυγής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεφελούδης επανέλαβε ότι στην πρόταση της κυβέρνησης, προβλέπεται ότι «δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις, εκτός από τις πάρα πολύ μεγάλες που ήταν πάνω 2.300 και 3.000 ευρώ».
«Σε αυτό εργαζόμαστε και τώρα. Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε και μ” αυτή προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση» τόνισε.

Ερωτηθείς για το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου, εκτίμησε ότι αυτό θα έλθει στη Βουλή πριν τις 25 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα