Στην κυπριακή Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο...

Να ψηφίσει το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας και παράλληλα να εγκρίνει το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων θα κληθεί να κάνει σήμερα (Δευτέρα) η κυπριακή Βουλή. Η εξαιρετικής σημασίας συνεδρίαση θα αρχίσει στις 16:00 και οι ισορροπίες κρέμονται από μια κλωστή, καθώς υπάρχουν κόμματα αντίθετα με το νομοσχέδιο. Όπως και να έχει, η ψηφοφορία θα είναι καθοριστική για την επόμενη ημέρα της Κύπρου,

αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ε.Ε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, πριν οι τράπεζες ανοίξουν την Τρίτη το πρωί, φοβούμενη ότι θα υπάρξει μαζική ανάληψη καταθέσεων. Σήμερα, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας. οι τράπεζες είναι κλειστές.

Η στάση των κυπριακών κομμάτων

Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες, καθώς και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν απορρίψει το σχέδιο διάσωσης και αναμένεται να μην το ψηφίσουν. Επικριτικό εμφανίζεται και το ΔΗΚΟ, ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματός του. ΔΗΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΗΣΥ διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του Κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις, προκειμένου να περάσει τα μέτρα. Εφόσον δεν υπάρξουν διαρροές, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζονται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

«Κουρέμα», αλλά με ανταλλάγματα στους καταθέτες

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε σε διάγγελμά του ανταλλάγματα στους κύπριους καταθέτες, με στόχο να περιορίσει την κοινωνική οργή. «Η όποια απώλεια από το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είναι οριστική, αφού θα δοθούν ως αντάλλαγμα στους πολίτες μετοχές των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, το κυπριακό δημόσιο θα προσφέρει για δύο χρόνια τη μισή αξία των απωλειών σε ομόλογα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα