Στην Κολομβία βρέθηκε μέρος των κλεμμένων ιατρικών μηχανημάτων (photos)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Tου Πέτρου Καρσιώτη

Στη… Μποκοτά της Κολομβίας, βρέθηκαν δύο από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο, μέρος των εξειδικευμένων ιατρικών οργάνων, που είχαν κλαπεί τον Μάιο από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»!

Όπως απέδειξε η έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, πίσω από τις μεγάλες κλοπές ιατρικού εξοπλισμού από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας (γραστροσκόπια, κωλωνοσκόπια κλπ), βρίσκονται τα καρτέλ της Κολομβίας!

Κατά μία εκτίμηση, που δεν έχει αποδειχθεί ωστόσο, χρησιμοποιούνται στα στομάχια των μεταφορέων που καταπίνουν

«αυγά» κοκαΐνης και ηρωίνης και ταξιδεύουν σε πολλές χώρες!

Από την έρευνα των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των τριών από τους τέσσερις Κολομβιανούς δράστες των κλοπών και εκδόθηκαν σε βάρος τους διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Έχουν διαπράξει σειρά ανάλογων κλοπών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης

Έχουν διαπράξει σωρεία ανάλογων κλοπών από νοσοκομεία και κλινικές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Κροατία, Τσεχία.

Μετά τη διαπίστωση των κλοπών που συντάραξαν ασθενείς, το σύστημα Υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας αναζητώντας αντίστοιχα περιστατικά κλοπών, εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μια πληροφορία των Γάλλων αστυνομικών.

Οι Γάλλοι αστυνομικοί βοήθησαν με τις έρευνες τους την Ασφάλεια Αττικής

Οι Γάλλοι γνωστοποίησαν ότι στη δική τους περίπτωση προέκυπτε ότι κλεμμένα από γαλλικά νοσοκομεία ιατρικά μηχανήματα, είχαν καταλήξει στην Κολομβία και πως οι δράστες ήταν Κολομβιανοί.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, που είχαν αναλάβει την εξιχνίαση των κλοπών, έστρεψαν τους προβολείς στο να βρουν ποιοι είχαν εισέλθει από χώρες της Λατινικής Αμερικής, στο χρονικό διάστημα πριν από το μπαράζ των κλοπών.

Μπήκαν στην Τουρκία στην Ελλάδα με πλαστά πορτογαλικά διαβατήρια

Μετά από έρευνα, κατέληξαν στους τέσσερις Κολομβιανούς, που μπήκαν στη χώρα μέσω Τουρκίας με πλαστά πορτογαλικά στοιχεία.

Διαπιστώθηκε ότι είχαν νοικιάσει διαμέρισμα για όσες ημέρες θα δρούσαν στην Αθήνα.

Εδώ τους τηλεφώνησαν δύο ομοεθνείς τους γυναίκες, που είχαν πάει στον Άγιο Σάββα δήθεν ως ασθενείς για να δουν τα μηχανήματα, τους χώρους όπου φυλάσσονταν και τα ωράρια των υπαλλήλων.

Αφού πήραν πληροφορίες και για τα άλλα τρία νοσοκομεία που επρόκειτο να χτυπήσουν, σε Βόλο, Λάρισα, Λαμία, ξεκίνησαν τις ληστρικές επελάσεις.

Οι διαδρομές των δραστών των κλοπών

-την 15 Μαΐου 2017 αφαίρεσαν από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ,

-το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας αφαίρεσαν εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ και

-την 21 Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, αφαίρεσαν (2) γαστροσκόπια.

«Λόγω της συνάφειας των παραπάνω κλοπών και της σημαντικής ζημιάς που προκλήθηκε στα Νοσοκομεία, με αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν», τόνισε ο υποστράτηγος, «συστήθηκε στην Υπηρεσία μας ειδική επιχειρησιακή ομάδα, με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων».

Πρόκειται για διεθνή συμμορία με μέλη από χώρες της Λατινικής Αμερικής

Μετά από κατάλληλη αστυνομική έρευνα και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, σε συνδυασμό με διεθνή και ευρωπαϊκή αστυνομική συνεργασία, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και έχουν εμπλακεί σε ομοειδείς υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων κατά τη τελευταία τετραετία, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία.

Από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες υπηκόων χωρών της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Κολομβίας, τα μέλη των οποίων κατ’ εντολή των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές αυτές.

Λόγω της συνάφειας των παραπάνω κλοπών και της σημαντικής ζημιάς που προκλήθηκε στα Νοσοκομεία, με αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν, συστήθηκε στην Υπηρεσία μας ειδική επιχειρησιακή ομάδα, με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Πώς δρουν οι δράστες των ληστρικών επιδρομών

-εισέρχονται αεροπορικώς στις χώρες και στη συνέχεια ενοικιάζουν διαμερίσματα από ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών ενοικίασης του διαδικτύου, ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, για να εντοπίσουν πόλεις όπου λειτουργούν νοσοκομεία.

-αφού διαπιστώσουν την ύπαρξη και λειτουργία γαστρεντερολογικών κλινικών, τις κατοπτεύουν, για να διαπιστώσουν το ωράριο λειτουργίας τους και την ύπαρξη του ιατρικού εξοπλισμού που τους ενδιαφέρει, συχνά προσποιούμενοι ακόμη και ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας,

-στη συνέχεια ενημερώνουν τους συνεργάτες τους, από τους οποίους κάποιοι διαπράττουν τις διαρρήξεις και αφαιρούν τα αντικείμενα, ενώ άλλοι παραμένουν περιμετρικά του χώρου έχοντας το ρόλο του τσιλιαδόρου.

Επιπλέον:

-συσκευάζουν και ταχυδρομούν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, μέσω μεταφορικών εταιρειών διεθνών αποστολών με σκοπό να εξαφανίσουν τα ίχνη των αφαιρεθέντων αντικειμένων και να καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός και η ανεύρεση τους, σε περίπτωση εντοπισμού ή σύλληψης, ενώ

-σε κάθε χώρα διαπράττουν περισσότερες από μία κλοπές και στη συνέχεια εξαφανίζονται μεταβαίνοντας σε άλλες χώρες.

Το άρθρο Στην Κολομβία βρέθηκε μέρος των κλεμμένων ιατρικών μηχανημάτων (photos) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα