Στη Βουλή η δικογραφία για το Plan B του Βαρουφάκη

Στη Βουλή απεστάλη σήμερα το πρωί, Τρίτης, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του Plan B του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται οι δύο μηνυτήριες αναφορές, που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών από τον πρόεδρο της Τελείας Απόστολο Γκλέτσο

και από δικηγόρο των Αθηνών καθώς και 6 συνημμένα έγγραφα. Μένει πλέον στη Βουλή να αποφασίσει εάν θα παραπέμψει ή όχι τον κ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τα αδικήματα της απιστίας και της εσχάτης προδοσίας.

Πάντως, η υπόθεση του «σχεδίου Β» του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο τραπεζικό σύστημα, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δραχμή, προκαλεί σάλο, με τον πρώην υπουργό να επιμένει ότι «όλος ο σχεδιασμός έγινε κατ” εντολήν του Μεγάρου Μαξίμου» και επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις, αλλά τονίζει ότι «ήταν απλά σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές».

Στο ηχητικό ντοκουμέντο ο πρώην υπουργός επιβεβαιώνει ότι το «plan B» προωθούνταν με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινά την απάντησή του, λέγοντας ότι, πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό, όπως ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν. Περιγράφοντας τι σχεδίαζε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.

Δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης- χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.

Το παράλληλο αυτό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να «αναπνεύσει», κατά το διάστημα που οι τράπεζές της θα έμεναν κλειστές.

Πηγή: imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα