Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει τον Μάρτιο o Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο μετά την αποστολή στο Ριάντ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, με στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του κυριότερου αραβικού συμμάχου της εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμφύλιο στη Συρία, όπως αναφέρει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Ομπάμα προετοιμάζεται για μια συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα, αναφέρει η εφημερίδα

επικαλούμενη άραβες αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Πρόκειται για μια επιδεινούμενη σχέση» με μειωμένη εμπιστοσύνη, δήλωσε ένας άραβας αξιωματούχος σχολιάζοντας την ανάγκη να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή, η οποία αποφασίστηκε τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει η εφημερίδα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχοι από το 1932, οπότε δημιουργήθηκε το βασίλειο, γεγονός που έχει προσφέρει στο Ριάντ έναν ισχυρό στρατιωτικά προστάτη και στην Ουάσινγκτον ασφαλή αποθέματα πετρελαίου.

Όμως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν δοκιμαστεί με αφορμή διάφορα ζητήματα.

Μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας απείλησαν με ρήξη με τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την απραξία, όπως την χαρακτηρίζουν, της Ουάσινγκτον στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά και για την πρόσφατη προσέγγισή της με το Ιράν. Η αντιπαλότητα του σουνιτικού βασιλείου με το σιιτικό Ιράν έχει εντείνει τις διαδογματικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα με την ευκαιρία της συνάντησης αναμένεται να ρωτήσει τον Ομπάμα γιατί αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Συρίας, γεγονός που, σύμφωνα με σαουδαράβες και άλλους άραβες αξιωματούχους, ενίσχυσε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, επισημαίνει η Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

«Από πολλές απόψεις η συνάντηση θα αφορά τα βασικά», δήλωσε ένας σαουδάραβας αξιωματούχος που έχει γνώση του θέματος. «Γιατί ο Ομπάμα ενήργησε με τον τρόπο αυτό;».

Keywords
Τυχαία Θέματα