Στη δίνη των συγχωνεύσεων η αγορά κινητής τηλεφωνίας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στη δίνη των συγχωνεύσεων βρίσκεται πλέον η ευρωπαϊκή αγορά κινητής τηλεφωνίας. Το τελευταίο επεισόδιο είναι, η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας E-Plus από την Ο2, θυγατρική της ισπανικής Telefónica SA, έναντι 8,6 δισ. δολάρια. Την εξαγορά ενέκριναν οι αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον όρο η νέα εταιρεία

να πουλήσει έως το 30% από το φάσμα της μέχρι και σε τρεις εικονικούς πάροχους δικτύων κινητής. Οι πάροχοι αυτοί παρέχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, χρησιμοποιώντας το δίκτυο άλλης εταιρείας. Ο όρος αυτός έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί, καθώς ήδη την περασμένη εβδομάδα η Telefónica συμφώνησε με τον εικονικό πάροχο Drillisch.

Η γαλλική αγορά βρίσκεται και αυτή σε αναβρασμό. Η γαλλική κυβέρνηση είχε ζητήσει τη συγχώνευση των τεσσάρων εταιρειών κινητής σε τρεις, για να αποφευχθούν απολύσεις και να γίνουν επενδύσεις. Η αγορά κινητής της Γαλλίας, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, υποφέρει από πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους και αυτό καθιστά τους “επιχειρηματικούς γάμους” προϋπόθεση για την επιβίωση και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Όμως πρός το παρόν αυτό δεν φαίνεται να προχωρά.

Ήδη η Bouygues Telecom, τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας, ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ότι θα απολύσει 1.500 υπαλλήλους. Πρόκειται για 17% του συνόλου των 9.000 εργαζομένων της εταιρείας. Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι η Bouygues απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την ανταγωνίστρια Illiad. Η προσφορά ανερχόταν σε 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά κρίθηκε ανεπαρκής. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάϊο, ο υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούργκ, είχε επιβεβαιώσει ότι η Orange, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου βρίσκεται σε συζητήσεις με την Bouygues Telecom.

Παράλληλα, ο Πατρίκ Ντραχί «ξαναχτύπησε». Μετά την εξαγορά της SFR, το αφεντικό της Altice και ιδιοκτήτης της γαλλικής Numericable, θα αναλάβει τον έλεγχο και της Virgin Mobile France, καθώς ο βρετανικός όμιλος αποφάσισε έξοδο από την προβληματική αγορά της Γαλλίας.

Σε αναβρασμό και η Αυστρία. όπου πριν από 18 περίπου μήνες πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση δύο εκ των τεσσάρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Παρόμοιες εξαγορές και συγχωνεύσεις σημειώθηκαν πρόσφατα και στην Ιρλανδία.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια των ευρωπαίων παρόχων να μειώσουν το κόστος και να αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά των ανταγωνισμό της Ασίας και των ΗΠΑ.

Την άποψη αυτή υπερθεματίζει και η Κομισιόν, η οποία εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες ασιατικές και αμερικανικές εταιρείες, καθώς δεν έχουν το απαιτούμενο μέγεθος. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, υπάρχουν πέντε εταιρείας τηλεπικοινωνίας, ενώ στην Ευρώπη οι ανταγωνιστές είναι πολύ περισσότεροι.

Το άρθρο Στη δίνη των συγχωνεύσεων η αγορά κινητής τηλεφωνίας εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα