Στα «μαχαίρια» και στον Άρειο Πάγο Δήμος και Μητρόπολη Σύρου

Σκληρή δικαστική μάχη, με πιθανή προέκταση και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις που αφορά τα κτίρια τα οποία στεγάζονται οι Μητροπολιτικές κατοικίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, εκτυλίσσεται στον Άρειο Πάγο, η Ολομέλεια του οποίου θα κρίνει σε ποιον τελικά ανήκει το διώροφο οίκημα στο οποίο στεγάζεται ο εκάστοτε Μητροπολίτης Σύρου.

Η «μάχη» μεταξύ Μητρόπολης και Δήμου ξεκίνησε το 2008 και αφορά το διώροφο ακίνητο 550 τετραγωνικών μέτρων

στην Ερμούπολη, στο οποίο βρίσκεται η κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη Σύρου, ενώ σ” ένα τμήμα της στεγάζεται εκκλησιαστικό μουσείο.

Η μάχη όμως δείχνει να γέρνει προς τη πλευρά του Δήμου γιατί ήδη ο εισηγητής της υπόθεσης θεωρεί αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου του 1997 που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας και διέταζε την αυτόματη, χωρίς έλεγχο ή άλλη διαδικασία αλλά με μόνο μια δήλωση του Μητροπολίτη μεταγραφή στις Μητροπόλεις των κατοικιών Μητροπόλεων. Αν η εισήγηση «περάσει», τότε πιθανότατα θα είναι η πρώτη απόφαση στα νεότερα χρόνια, κατά των συμφερόντων της εκκλησίας, απο την Ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα θα ανοίξει θέμα τεράστιων διαστάσεων με τα ακίνητα της εκκλησίας και τον τρό με τον οποίο πέρασαν στην κυριότητα των Μητροπόλεων.

Το οίκημα

Εν προκειμένω το εν λόγω οίκημα το παραχώρησε το 1927 ο Δήμος Ερμούπολης με σύμβαση χρησιδανείου στην Μητρόπολη Σύρου για κατοικία του τοπικού Μητροπολίτη. Το 2003 ο Δήμος ζήτησε το ακίνητο από την Μητρόπολη και από τότε άρχισε η δικαστική διένεξη.

Η κατοικία ανεγέρθηκε με δαπάνες του Δήμου, ενώ στην ανέγερση της συνέβαλαν και οι Ιεροί Ναοί της περιοχής, ενώ ο Δήμος πάντοτε την περιελάμβανε στο περιουσιολόγιο του, ενώ ανακαινίστηκε και έβαλε χρήματα και η Μητρόπολη.

Ο νόμος

Όταν το 1997 ψηφίστηκε ο νόμος 590 (καταστατικός χάρτης της Εκκλησιάς) που προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι τα κτίρια που προορίζονται για κατοικίες αρχιερέων, κ.λπ. και έχουν ανεγερθεί με εισφορές μονών και ναών ή από εράνους «μεταβιβάζονται υποχρεωτικώς» (μεταγράφονται) στις Μητροπόλεις με μια απλή δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου, το ακίνητο μεταγράφηκε στη Μητρόπολη.

Σήμερα όμως ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης χαρακτήρισε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ τις ρυθμίσεις του νόμου 590/1997 που προβλέπει την αυτόματη μετεγγραφήτων εν λόγων ακινήτων.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατσιρώδης τόνισε ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου 590/1997 παραβιάζει:

1) Το άρθρο 4 του Συντάγματος που θεσπίζει την ισότητα των πολιτών, καθώς προβλέπεται προνομιακή μεταχείριση των Μητροπόλεων χωρίς δυνατότητα δικαστικού ελέγχου,
2) Το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την δυνατότητα κάθε πολίτη ή νομικού προσώπου να εκμεταλλεύεται και να διαθέτει όπως αυτό κρίνει την περιουσία του και
3) Το άρθρο 17 του Συντάγματος και το Πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα