Σπέρνουν ανέμους και θερίζουν θύελλες…

Toυ Σταύρου Μονεμβασιώτη

Με τρεις παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να «σπάσει» τα μπλόκα των αγροτών που ξεπερνούν τα 80 σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά κυρίως οι αλλαγές στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος έχουν βγάλει στους δρόμους χιλιάδες γεωργούς, καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τους δίνει τη χαριστική βολή…

Οι αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν

χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα, αύξηση συντελεστών σε βάθος τετραετίας, χαμηλότερη επιβάρυνση για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα και μείωση της προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών.

Συγκεκριμένα προωθείται:
Σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% σε 26% όχι σε δύο, αλλά σε τέσσερα έτη μέχρι το 2019.
Φορολογική κλίμακα με περισσότερους συντελεστές από 5% για εισοδήματα έως 2.500€, ώστε για εισοδήματα μέχρι 12.000€ να μην υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Μείωση της προκαταβολής σε όσους έχουν πληγεί από θεομηνίες ή έχουν μείωση τζίρου από 25% και άνω.

Τί ζητάνε μέχρι σήμερα οι αγρότες;
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, με κατάργηση των τεκμηρίων.
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Οι δηλώσεις περί φοροδιαφυγής των αγροτών, που επαναλαμβάνει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που δείχνουν ότι οι 8 στους 10 αγρότες δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από… 5000€!

11.274 αγρότες, το 2% του συνόλου, δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000€.
Ο μέσος φόρος εισοδήματος που πλήρωσαν οι αγρότες πέρυσι ήταν 349,81€.
Η προκαταβολή φόρου που κλήθηκαν να πληρώσουν (55%) είναι 191€.
Από τους 532.917 Έλληνες με αγροτικό εισόδημα, οι 466.574 (το 87,55%) δήλωσαν πέρυσι εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.
Το συνολικό αγροτικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2015 και φορολογήθηκε με συντελεστή 13% ήταν 1,34 δισ. ευρώ.
Οι αγρότες κατέβαλαν ως φόρο 186 εκατ. ευρώ.
Με το νέο συντελεστή 20% ο φόρος θα ήταν 280 εκατ.€.

Οξύτατες είναι και οι αντιδράσεις των αγροτών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που οδηγούν -όπως ισχυρίζονται- σε πολλαπλάσια καταβολή εισφορών και μικρότερες συντάξεις μετά από περισσότερα χρόνια στα χωράφια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με το σχέδιο που έχει στείλει στους Θεσμούς οι αγρότες θα παίρνουν την εθνική σύνταξη 384 ευρώ και επιπλέον ό,τι δικαιούνται από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν πληρώσει.
Τα νέα «πρωτοπαλίκαρα» των κινητοποιήσεων

Ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιεί τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις από εκείνες των προηγούμενων ετών, είναι ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων που συγκεντρώνονται στα μπλόκα. Φέτος κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι νέοι, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. στο μπλόκο των Τεμπών) πρωτοστατούν, κρατώντας τα ηνία των αποφάσεων.

Με πανεπιστημιακές σπουδές, γνώση ξένων γλωσσών και άριστη χρήση υπολογιστών, πολλοί από τους νέους αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τη βαθιά οικονομική κρίση, επιστρέφοντας στα χωριά τους για να δουλέψουν στη γη των γονιών τους. Πολιτικοποιημένοι, αλλά όχι «καμένοι» από το πολιτικό σύστημα, αντιδρούν στις αλλαγές που προωθούνται, προβάλλοντας -όταν προκαλούνται- ότι αυτοί δεν ανήκουν σε όσους έπαιρναν χρόνια τώρα επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα για να «επενδύσουν» σε ακριβά ΙΧ, μεζονέτες και χαμένες ώρες στα καφενεία…

Όπως μέχρι πρόσφατα, όμως, υπήρχαν πράσινα, γαλάζια και κόκκινα καφενεία, έτσι και σήμερα κάποιοι χρωματίζουν τα μπλόκα. Το «κόκκινο» της Νίκαιας, το «γαλάζιο» των Τεμπών, το πιο «πολυσυλλεκτικό» του Προμαχώνα. «Δεν συζητάμε εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τη φορολογία» λένε οι μεν, «συζήτηση από μηδενική βάση» λένε οι δεύτεροι, «διάλογο με τον πρωθυπουργό, αλλά πάνω σε νέες προτάσεις» οι υπόλοιποι. Η εξέλιξη απρόβλεπτη, με τον ρόλο της αντιπολίτευσης να κρίνεται καθοριστικός για την έκβαση της σύγκρουσης και την πολιτική εκτόνωση.

Προς το παρόν κυριαρχούν οι εικόνες των αγροτών που ρίχνουν γάλα και πορτοκάλια στους δρόμους, καίνε δεμάτια με σανό, καταλαμβάνουν εφορίες ή υποκαταστήματα του ΟΓΑ και στήνουν happenings (για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της τηλεοπτικής κάμερας) μιμούμενοι τους τζιχαντιστές και οργανώνοντας εικονικές κηδείες στις κεντρικές πλατείες των πόλεων.

Ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica
Για πρώτη φορά τα εγκαίνια της Agrotica ακυρώθηκαν. Τα επεισόδια που προκάλεσε η ομάδα των αγροτών που προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στον εκθεσιακό χώρο όπου θα μιλούσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, οδήγησαν τη διοίκηση της HELEXPO στην απόφαση να ακυρώσει τις εκδηλώσεις: «Λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σεβόμενη την επιλογή τους να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματά τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, αποφάσισε προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA, να ματαιώσει την τελετή των εγκαινίων».
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, λιμανιών και καταλήψεις δημοσίων υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα