Σοβαρό κρούσμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύφθηκε σε νησί των Κυκλάδων

Ένα κλειδί τραπεζικής θυρίδας και ιδιόχειρες σημειώσεις αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» σε όλο το βάθος της την σοβαρή υπόθεση διαφθοράς, στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ, που αποκαλύφθηκε σε νησί των Κυκλάδων!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εκεί όπου, μετά από μυστική επιχείρηση των «αδιάφθορων» της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθη αξιωματικός με καίρια θέση, με την κατηγορία ότι απαιτούσε από τους καταστηματάρχες του τουριστικού νησιού το ποσό των 30.000 ευρώ «ανά σεζόν» προκειμένου να μη διατάσσει ελέγχους στις επιχειρήσεις

του! Ο εν λόγω αξιωματικός, Υπαστυνόμος στον βαθμό,  δρούσε «δια αντιπροσώπου». Δηλαδή, ο ιδιώτης ήταν αυτός, ο οποίος, καρπωνόμενος οπωσδήποτε μέρος των «λύτρων», αναλάμβανε να παραλαμβάνει τα χαρτονομίσματα από τους κατ’ ουσίαν εκβιαζόμενους καταστηματάρχες και στη συνέχεια να τα παραδίδει σε δεύτερο χρόνο στον αξιωματικό.

Σε ένα τέτοιο αλισβερίσι μπόρεσαν να λειτουργήσουν οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας, οι  οποίοι βρίσκονταν για καιρό στο νησί, ερευνώντας αθόρυβα τις σοβαρέ καταγγελίες που είχαν φθάσει σ αυτούς για την παράνομη δραστηριότητα του υπαστυνόμου. Έτσι, όταν μία γυναίκα επιχειρηματίας, που είχε προχωρήσει σε καταγγελία κατά του αξιωματικού, παρέδωσε 30.000 ευρώ στον ιδιώτη, ιδιοκτήτη καταστήματος στο νησί κι εκείνος τα παρέδωσε στον Υπαστυνόμο, επενέβησαν οι «αδιάφθοροι», τον ακινητοποίησαν και τα βρήκαν πάνω του. Τα χαρτονομίσματα ήταν προσημειωμένα από τους ίδιους σε συνεργασία με τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Κλειδί τραπεζικής θυρίδας

Και ενώ ξεκινούσε να σχηματίζεται η δικογραφία με βαριές κατηγορίες, στις έρευνες που ακολούθησαν βρέθηκαν στην κατοχή των εμπλεκομένων, το κλειδί της τραπεζικής θυρίδας, ψηφιακά μέσα και ιδιόγραφες σημειώσεις, στοιχεία τα οποία θα ρίξουν άπλετο φως στη σοβαρή υπόθεση. Ήδη αναμένεται η επόμενη κίνηση να είναι το άνοιγμα της θυρίδας και η εξέταση των σημειώσεων και του περιεχομένου των ψηφιακών μέσων προκειμένου να βρεθούν όλοι οι επιχειρηματίες που υποχρεώνονταν να πληρώνουν για να μη δέχονται ελέγχους.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η περίπτωση ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας από τον οποίο κατηγορείται ο αξιωματικός ότι απαίτησε και έλαβε 1.000 ευρώ, για να κάνει τα «στραβά μάτια’ σε οικοδομικές εργασίες. Ο αξιωματικός κατηγορείται «για δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ εξακολούθηση», «κατάχρηση εξουσίας και ψευδή βεβαίωση». Ο ιδιώτης, αντιμετωπίζει κατηγορίες  για «συνέργεια σε δωροληψία κατ’ εξακολούθηση».

Η ανακοίνωση των «αδιάφθορων»

Ιδού τι αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, με την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε ότι ο ιδιώτης προσέγγιζε, ως μεσολαβητής του αξιωματικού, επιχειρηματίες του νησιού και ζητούσε 30.000 ευρώ για κάθε τουριστική περίοδο, ώστε να μην βεβαιώνονται παραβάσεις στα καταστήματα τους. Στη συνέχεια ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε επιτόπια προανακριτική έρευνα στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε θύμα της παράνομης δράσης του αξιωματικού, από την οποία είχε απαιτηθεί το ποσό των 30.000 ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία η καταγγέλλουσα σε προγραμματισμένο ραντεβού παρέδωσε στον ιδιώτη προσημειωμένο το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ, το οποίο, σε δεύτερο χρόνο, παρέλαβε ο αξιωματικός, από επαγγελματικό χώρο του ιδιώτη. Κατά την έξοδο του από τον χώρο ο αξιωματικός ακινητοποιήθηκε και σε σωματική έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε το προσημειωθέν χρηματικό ποσό».

Και συνεχίζουν οι «αδιάφθοροι»: «Σε επακόλουθες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ψηφιακά πειστήρια, το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, πρωτότυπη υπογεγραμμένη ανακριτική έκθεση εξέτασης μάρτυρα, κλειδί τραπεζικής θυρίδας και ιδιόχειρες σημειώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα