Σοκ! Τσεκούρι σε αφορολόγητο – συντάξεις απαιτούν οι δανειστές

Ασυμφωνία σε πολλαπλά επίπεδα υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν «ψαλίδι» στις συντάξεις αλλά και στα εισοδήματα με αυξήσεις φόρων.

Οι πιστωτές απαιτούν η εθνική σύνταξη να πέσει στα 320 ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα αλλά και οι δικαιούχοι να έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το μεγάλο σοκ έρχεται για όσους έχουν ασφαλιστεί μόνο για 15 χρόνια καθώς είναι υπό σκέψη τα ποσά να αρχίζουν από 288 ευρώ και να αυξάνονται ανά έτος ως τα 20!

Οι τεχνοκράτες των δανειστών

επιδιώκουν να μεταβάλλουν και τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη με συντελεστές από 0,7% αντί 0,8% που είναι σήμερα ενώ θα υπάρχει κλιμάκωση ως 2,2% στα 40% έτη, έναντι του 2% που ισχύει σήμερα.

Η διαφωνία για τις επικουρικές συντάξεις

Οι θέσεις κυβέρνησης και πιστωτών διαφέρουν κατά πολύ όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα των επικουρικών συντάξεων. Διάχυτη είναι η ανησυχία ότι οι περικοπές μπορούν να ανέλθουν μέχρι και στο 35% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα σημειωθεί μέση μείωση της τάξης του 8%.

Οι αλλαγές στο φορολογικό

Οι διαρροές που πραγματοποιούνται για το φορολογικό δεν έχουν καλές ειδήσεις για τους πολίτες.

Ωστόσο οι δανειστές ζητούν αφορολόγητο κάτω των 9500 ευρώ δηλαδή στα 7.000 ευρώ. Αν συμβεί αυτό ο πρόσθετος φόρος για όλους τους Ελληνες είναι 1.100 ευρώ αφού εξανεμίζεται η αφαίρεση φόρου των 2.100 ευρώ που τώρα ισχύει!

Όλα δείχνουν ότι η νέα κλίμακα θα τοποθετηθεί γύρω στα 22.000 ευρώ το χρόνο (μεικτά) και θα έχει… ύψος 32%.

Πράγμα που σημαίνει δυσβάσταχτη επιβάρυνση για τα «πολύπαθα» μεσαία εισοδήματα.

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης

Από την πλευρά τους τα στελέχη της κυβέρνησης, προτείνουν τα νέα φορολογικά βάρη να τα επωμιστούν τα εισοδήματα που κινούνται γύρω στα 30.000 ευρώ. Οι δανειστές, ωστόσο, οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν να επιβαρυνθούν και οι φορολογούμενοι με χαμηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με όσα συζητούνται στη διαπραγμάτευση στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα μπουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.

Όσον αφορά στη φορολογία των αγροτών, η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν ισχύσουν οι συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα