Σόιμπλε: Νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα- Γκάμπριελ: Καμία πιθανότητα για αποζημιώσεις

«Αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα, που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κυρίως για να αποδεσμευθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του G20.

«Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε βοήθεια, αλλά αν η βοήθειά μου δεν είναι αναγκαία, τότε κανένα πρόβλημα»

πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός. «Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά», δήλωσε επίσης ο κ. Σόιμπλε.

«Κανείς δεν υποχρέωσε ποτέ κανέναν να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Η Ελλάδα υπόκειται σε πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου», είπε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας: «Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως ο πρωθυπουργός το ξέρει καλύτερα από εμένα».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αν ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιήσει την απειλή του για έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Μάλιστα, συμφώνησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι εάν η Αθήνα ήθελε μια «συμφωνία γέφυρα», τότε χρειάζεται το πακέτο διάσωσης.

Τόνισε, επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα αυτό συνέβη το 1953».

Γκάμπριελ: Μηδενική η πιθανότητα για αποζημιώσεις

Την ίδια στιγμή, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε εν τη γενέσει του το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, κάτι που έθεσε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το Βερολίνο θα πλήρωνε αποζημιώσεις, ο Γκάμπριελ δήλωσε: «Η πιθανότητα είναι μηδενική. Όλα αυτά τα θέματα ρυθμίστηκαν νομικά οριστικά με τη ‘’συνθήκη 2 συν 4’’ που υπογράφηκε το 1990 ανάμεσα στα δύο γερμανικά κράτη και τους Συμμάχους, οι οποίοι παραιτήθηκαν τότε των δικαιωμάτων τους επί των ηττημένων του 1945 – και η συνθήκη εγκρίθηκε από την Ελλάδα». «Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να συνεχίζει κανείς σε αυτή την οδό», κατέληξε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα