«Σκοτωμός» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Λεβέντη – Οι κινήσεις Τσίπρα και η κίνηση των «53»

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία προσέγγισης του Βασίλη Λεβέντη από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ομάδα των «53» βράζει ενώ ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεννόησης με τη ΝΔ και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά δεν λέει κουβέντα για την Ένωση Κεντρώων.

Μιλώντας για το Ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας

είπε πως “πρέπει να βρούμε τρόπο και θα τον βρούμε να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος με όσα πολιτικά κόμματα το επιθυμούν”. Η φράση αμέσως ερμηνεύτηκε ως ακόμη μια γέφυρα προς Ένωση Κεντρώων, αλλά και το Ποτάμι. Κάποιοι το είδαν ως συνέχεια, με άλλα λόγια, της φράσης Φλαμπουράρη πως απ” τις 9 προτάσεις του Βασίλη Λεβέντη 4-5 μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Μέλη της κίνησης των 53 ωστόσο είναι κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική. Αντιδρούν στο “φλερτ” του Μαξίμου με την Ένωση Κεντρώων και το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση τους στη διαφαινόμενη προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να προσεγγίσει άλλους κομματικούς σχηματισμούς για την παροχή στήριξης.

Κάποιοι πάντως ήδη ανεβάζουν τους… ύποπτους να διαχωρίσουν τη θέση τους ακόμη και στους 8 εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι μιλούν για μια διαφοροποίηση η οποία ωστόσο ίσως “σκάσει” στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως και να “χει όμως η ανοιχτή συζήτηση για διαφωνίες και διαφοροποιήσεις μέσω καταψήφισης την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός μετράει μόλις 153 βουλευτές δείχνει ότι δεν υπάρχει μόνο καπνός στη συζήτηση για διεύρυνση των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός στις 09.30 το πρωί θα συμμετέχει στην εβδομαδιαία άτυπη κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, ενώ εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν επαφές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με κυβερνητικά στελέχη.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, μετά τον… ελιγμό περί διεύρυνσης, στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Έχοντας καταστήσει σε κάθε περίπτωση τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, σε βασικό «παίκτη» της πολιτικής σκακιέρας.

Αρχικά, υπήρξαν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, οι οποίοι έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά, αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί στο μέλλον.

Τα όσα είπαν οι δυο υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες δημιούργησαν «κλίμα».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έκανε «ένεση» ηθικού στους βουλευτές του και αφού επικαλέστηκε μια αραβική παροιμία (τα σκυλιά γαυγίζουν, το καραβάνι προχωρά) κατακεραύνωσε το ΠΑΣΟΚ και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή, σε αντίθεση, όπως είπε, με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Με προφανή στόχο τη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, φρόντισε δε, να υπενθυμίσει ότι πλησιάζουν το στόχο της πρώτης αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους «φρενάροντας» τα σενάρια

Keywords
Τυχαία Θέματα