Σημάδι μελλοντικής άνοιας η υπνοβασία;

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με την υπνοβασία δημοσιοποίησαν οι επιστήμονες της κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι μεσήλικες που υπνοβατούν κινδυνεύουν 5 φορές παραπάνω να εκδηλώσουν άνοια, καθώς «το να προβαίνει κανείς σε διάφορες δραστηριότητες ενώ κοιμάται αποτελεί τον ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη εκδήλωσης άνοιας με σωμάτια Lewy».

Η άνοια με σωμάτια Lewy αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή μορφή άνοιας, μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ και προκαλεί προβλήματα εγρήγορσης, αποπροσανατολισμό, δυσκολίες στον προγραμματισμό

και διαταραχή της μνήμης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 πάσχοντες από άνοια με σωμάτια Levy, των οποίων οι γιατροί μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου τους και ήλεγξαν το ιστορικό τους για να διαπιστώσουν εάν κάποια στιγμή κατά το παρελθόν είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή της συμπεριφοράς στον ύπνο REM, που σημαίνει απώλεια της παράλυσης των μυών.

«Αν και προφανώς δεν θα παρουσιάσει άνοια όποιος έχει εκδηλώσει διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM, το 75-80% των ασθενών μας με αυτή την μορφή άνοιας είχαν ιστορικό διαταραχής συμπεριφοράς στον ύπνο REM», διευκρίνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μελίσα Μάρεϊ, νευροεπιστήμονας στην Κλινική Μάγιο.

«Συνεπώς, αποτελεί πανίσχυρο δείκτη της νόσου και ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της διάγνωσης και ενδεχομένως της θεραπείας αυτής της μορφής άνοιας», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα