Σφοδρή κόντρα διοίκησης-μειοψηφίας στο Μαρούσι

Με «φόντο» το δημόσιο διάλογο για τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου του Αμαρουσίου, μαίνεται, όπως γράφει η ηλεκτρονική πύλη για τα Βόρεια Προάστια www.amarysia.gr , ο «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας. Από κοντά έρχονται και οι κινητοποιήσεις στην πόλη.

Με εκπροσώπηση από τη δημοτική αρχή και τη μειοψηφία του Δήμου, συλλόγους και φορείς της πόλης, εμπόρους, κατοίκους και ιδιοκτήτες πραγματοποιήθηκε ο δημόσιος διάλογος για τη βιοκλιματική ανάπλαση

του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου. Μια ενημερωτική συνάντηση που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, αλλά έχουν προηγηθεί πολλές ακόμα συναντήσεις στο παρελθόν, προκειμένου όλοι να έχουν ενημερωθεί για το έργο».

Η εκδήλωση σημαδεύτηκε από στιγμές έντασης, ειδικά από τη στιγμή που ο δήμαρχος δεν έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους της μειοψηφίας να λάβουν τον λόγο. Τόσο ο Λευτέρης Μαγιάκης (ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ) όσο και ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ) αποχώρησαν από την αίθουσα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατική νοοτροπία». Κάτι που επανέλαβαν, με έντονο τρόπο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

Την εκδήλωση ακολούθησαν σειρά από ανακοινώσεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, στις οποίες απάντησε η δημοτική αρχή. Προηγουμένως, είχε σημειωθεί αντιπαράθεση ανάμεσα στον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Συλλόγου «Πνοή» Βαγγέλη Κουτρουμπή, ο οποίος ανέγνωσε ομόφωνο ψήφισμα αντίθεσης στη βιοκλιματική ανάπλαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, με τον δήμαρχο να του απαντά ότι κλήθηκε στις ενημερωτικές συναντήσεις, αλλά ποτέ δεν παρουσιάστηκε.

Αναφερόμενος στην ανάπλαση, τόνισε ότι «τίθεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην πόλη και που θα συμβάλλει σημαντικά στην αισθητική, περιβαλλοντική και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων».

Εγγυήσεις Πατούλη

Στη δημόσια συζήτηση, ο δήμαρχος μέσα από αναφορές στα στάδια του έργου, παρείχε -προφορικά και θεωρητικά- τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη διαφύλαξη του φυσικού τοπίου και διαβεβαίωσε για τη βούληση της διοίκησης «τόσο η βιοκλιματική ανάπλαση όσο και τα υπόλοιπα έργα που έχουν δρομολογηθεί να προχωρήσουν κόντρα σε όποιες κακόβουλες αντιδράσεις, με συνέπεια και ευθύνη στις δεσμεύσεις της διοίκησης προς τον μαρουσιώτικο λαό».

Κάνοντας σύντομη αναφορά στα διάφορα στάδια του έργου, από την κατάρτιση των τελικών μελετών, την εκπόνηση των σχεδίων, την εξεύρεση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων, τις εγκρίσεις από τις διαχειριστικές και ανεξάρτητες αρχές, μέχρι την τελική έγκριση από την Περιφέρεια, ο Γ. Πατούλης, εστίασε στις πολυετείς και επίπονες προσπάθειες που απαιτήθηκαν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε να βρισκόμαστε σήμερα σε φάση εκτέλεσης του έργου.

«Συνεχίζουμε σήμερα εδώ ένα διάλογο που έχει ξεκινήσει από καιρό, ένα διάλογο που θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, γιατί το δικό μας μοντέλο διοίκησης θέλει οι πολίτες να έχουν άποψη για τα έργα που γίνονται στη γειτονιά τους, γιατί θέλουμε όποια μικρή ή μεγάλη παρέμβαση να φέρει τη δημοκρατική νομιμοποίηση του λαού αυτής της πόλης. Στόχος των έργων και παρεμβάσεων που ξεκινούν στο κέντρο είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και απασχόλησης, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των μονίμων κατοίκων, η αύξηση της αξίας των ιδιοκτησιών.

Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη για τη χώρα μας και την οικονομία συγκυρία, πετύχαμε ως Δήμος να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και να βρούμε επενδυτές για να υλοποιήσουμε τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν ποτέ στο Μαρούσι. Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που περνούν οι πολίτες, επιλέξαμε έργα και παρεμβάσεις που δεν θα τους κοστίσουν ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήνουμε να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται σήμερα, στο όνομα μιας δήθεν μελλοντικής άλλης, και αμφίβολο εάν θα έλθει, λύσης» ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος.

Αποκλειστική χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Ο κ. Πατούλης, μίλησε για ένα έργο 7 εκατ. ευρώ αποκλειστικής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα έργο ουσιαστικό και όχι βιτρίνας»: «Δεν πρόκειται για ένα έργο όχι βιτρίνας όπως ισχυρίζεται μερίδα της αντιπολίτευσης αλλά για ένα έργο για το οποίο, έναν χρόνο μετά, θα καμαρώνουμε όλοι. Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, που μαζί με μία σειρά από άλλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις θα αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του προαστίου μας και είναι βέβαιο ότι θα τονώσει και την εμπορική αγορά της πόλης. Το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης βασίζεται σε ώριμες τελικές μελέτες και όχι σε προμελέτες όπως το έργο των κυβόλιθων της προηγούμενης διοίκησης, ύψους 12 εκατ. ευρώ, με χρήματα των δημοτών. Δεν πέσαμε στην παγίδα του δανεισμού για να φορτώσουμε βάρη στις επόμενες γενιές. Δεν επιβαρύναμε στο ελάχιστο τον κάτοικο αυτής της πόλης, καθώς διεκδικήσαμε και πετύχαμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για το έργο συνολικού κόστους 7 εκατ. ευρώ, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Τηρώντας όλες τις διαδικασίες νομιμότητας και διαφάνειας μέσα από 10 υποψήφιους αναδόχους, η επιλογή έγινε από την Περιφέρεια και το όνομά του γνωστοποιήθηκε στη Διοίκηση του Δήμου».

Για τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες ανάπλασης βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο. Το έργο θα εκτελεστεί τμηματικά, ανά δρόμο, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στη λειτουργία των καταστημάτων, όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Οι φάσεις του έργου

Στο δημόσιο διάλογο, παρόντες ήταν, επίσης, ο Καθηγητής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης, υπεύθυνος για την κατοχύρωση της βιοκλιματικότητας του έργου, η αρμόδια μελετήτρια Φωτεινή Ξυράφη, η επιβλέπουσα του έργου από μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου Έλενα Μπαϊρακτάρη, καθώς και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας Γιάννης Χρυσοσπάθης, οι οποίοι έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού, έγκρισης και εκτέλεσης του έργου αλλά και απάντησαν στα δεκάδες ερωτήματα του ακροατηρίου. Σύμφωνα με τους ίδιους, το έργο που ξεκινά από την πλατεία Αγίας Λαύρας, χωρίζεται σε έξι φάσεις:

Φάση Α:

Ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας (μεταξύ των οδών Σαλαμίνας, οδό Μητροπόλεως, οδό Γαρδέλη και Λεωφόρο Κηφισίας) με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 6 μήνες.

Φάση Β:

«Διαδρομή της Γης». Ανάπλαση της οδού Δήμητρος με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 2 μήνες.

Φάση Γ:

«Διαδρομή Ηλίου». Ανάπλαση της οδού Ερμού με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 2 μήνες.

Φάση Δ:

«Διαδρομή Νερού». Ανάπλαση της οδού Διονύσου με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 3 μήνες.

Φάση Ε:

«Διαδρομή Αέρα». Ανάπλαση της οδού Πλαστήρα με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 2 μήνες.

Φάση ΣΤ:

«Διαδρομή Αέρα». Ανάπλαση της οδού Μητροπόλεως με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 3 μήνες.

Για τους φόβους που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από μερίδα εκπροσώπων συλλόγων σχετικά με το πράσινο στην πλατεία Αγίας Λαύρας, η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία μεταβολή στο πράσινο και στο φυσικό τοπίο της πλατείας αλλά αντίθετα προβλέπεται να αναδειχθούν».

Υπόγειος χώρος στάθμευσης και ΣΕΣ

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στις συμπληρωματικές παρεμβάσεις για ένα καθαρό, όμορφο και λειτουργικό Κέντρο προς όφελος κατοίκων, εμπόρων και επισκεπτών που βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης, είναι η λειτουργία ενός καλύτερου συστήματος κυκλοφορίας και στάθμευσης.

Στο νέο σύστημα οργάνωσης της κυκλοφορίας και στάθμευσης που δημιουργείται για το Κέντρο της πόλης, προβλέπονται:

Η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης χωρίς να επιβαρυνθεί με ούτε ένα ευρώ ο πολίτης του Αμαρουσίου.

Η λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους και με αντίτιμο για τους επισκέπτες.

Η λειτουργία ενός εναλλακτικού και φιλικότερου προς το περιβάλλον συστήματος μετακίνησης στα όρια της πόλης με τη χρήση ενοικιαζόμενων ποδηλάτων που εξασφαλίσαμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο.

«Δημιουργούμε ένα σύστημα με ξεκάθαρους κανόνες, με τις απαραίτητες υποδομές, με σεβασμό στις ανάγκες των κατοίκων να κυκλοφορούν και να σταθμεύσουν ελεύθερα στη γειτονιά τους, με τους επισκέπτες να καταβάλουν ένα λογικό τίμημα για να βρίσκουν ευκολότερα μια θέση στάθμευσης για να κάνουν τις αγορές του, αλλά και με αντικίνητρα σε όσους επισκέπτες επιθυμούν να πιάνουν μια θέση στάθμευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς το ανάλογο ανταποδοτικό όφελος για την πόλη» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του εμπορικού κόσμου, διά στόματος του προέδρου Γιώργου Παπαχρυσάνθου εκφράστηκε η άποψη ότι η Βιοκλιματική Ανάπλαση αποτελεί για τους εμπόρους την τελευταία τους ελπίδα για αναζωογόνηση της αγοράς της πόλης που έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα από την κρίση και τα περιφερειακά εμπορικά κέντρα τύπου mall.

Oι συμμετέχοντες

Παρόντες στο δημόσιο διάλογο ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Κόκκαλης, Νικόλας Αλεπούς, Νίκος Πέππας, Σπύρος Σταθούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Καρλαύτης, Νίκος Κάββαλος, Δημήτρης Καμπούκος, Αθανάσιος Βελής, Ελένη Λέκκα, Θανάσης Βλαχοπιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Λευτέρης Μαγιάκης, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Πέτρος Κούκουζας, Κωνσταντίνος Βλάχος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Καλλικράτης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Κανελλάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιώργος Παπαχρυσάνθου, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρουσίου Δήμητρα Τσουκλείδου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Αθμονέων» Ρούλα Μπόγδανου, η πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Η Κασταλία» Δήμητρα Κρεκούκια, ο πρόεδρος του Εκδρομικού και Περιηγητικού Ομίλου Ιωακείμ Ουίλς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ζωοδόχου Πηγή» Ψαλιδίου Αμαρουσίου Δημήτρης Θεοχάρχης, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου – ΚΑΤ Θωμάς Χατζηπρίμος, η πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Αμαρουσίου Πόπη Βραχιώτου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Βορείων Προαστίων «Ο Κρηταγενής Ζευς» Άρης Χαιρέτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Δημήτρης Κοσμίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πνοή» Ευάγγελος Κουτρουμπής, η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου «Ο Παρθενών» Εύα Κολαΐτου, η πρόεδρος του Τοπικού Συστήματος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Μαριάνθη Ζερβάκη, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ελευθέριος» Αθανάσιος Νησιώτης, ο πρόεδρος του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Κώστας Κουτσούκης, ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήρης Ρηγάκης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιου Ένωσης Γιώργος Μαριδάκης, εκπρόσωποι του Δ.Σ του Συλλόγου «Αλκυονίδες», του Φιλανθρωπικού Συλλόγου κυριών Αμαρουσίου «Η Αγία Μαρίνα», του Αθλητικού Συλλόγου «Σπύρος Λούης», όπως, επίσης, μέλη άλλων συλλόγων και φορέων της πόλης, καθώς και πλήθος κατοίκων.

Στοιχεία για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου ΑμαρουσίουΚύρια στάδια του έργου

Φθινόπωρο του 2008 - αρχική διεκδίκηση του έργου

Φεβρουάριος 2009 - έγκριση χρηματοδότησης από Νομαρχία Αθηνών

Νοέμβριος του 2009 - σε ισχύ η δημόσια διαβούλευση

Ιούλιος 2009 - παρουσίαση μελέτης

Ιούνιος 2010 - υπογραφή πρώτης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και της Νομαρχίας Αθηνών

Ιανουάριος 2012 - ένταξη χρηματοδότησης έργου, προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του Ε.Σ.Π.Α

Απρίλιος 2012 - ολοκλήρωση δημοπράτησης και ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη

Νοέμβριος 2012 - τελική υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με Περιφέρεια Αττικής και έναρξη κατασκευής έργου.

Χαρακτηριστικά

Η βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπει η ανάπλαση αφορούν στη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων στη πόλη, την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου.

Οι βασικοί άξονες της παρέμβασης θα αναπτυχθούν στο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων, και συγκεκριμένα των οδών Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διονύσου, Μητροπόλεως, Παναθηναίων, Διάμεση και Βασιλίσσης Σοφίας. Επίσης, και στα βασικά οδικά σημεία πρόσβασης προς το Κέντρο, στην Πύλη του Η.Σ.Α.Π και στην Πλατεία Αγίας Λαύρας.

Επίσης, προβλέπει την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, την ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας, τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης, την ορθολογική διαχείριση των χώρων και τη μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση.

Υπηρετώντας τις αρχές της βιοκλιματικής ανάπλασης επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, η επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος.Η κεντρική ιδέα των μελετητών είναι η δημιουργία τεσσάρων σημείων κόμβων που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Τη γη, το νερό, τον αέρα και τον ήλιο.

Η μορφή που θα έχει το κέντρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία όπως:

Η οριοθέτηση - ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή Πυλών.

Η Ενιαία επίστρωση δαπέδου

Η παρουσία φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα

Η δημιουργία τοποσήμων

Η εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού

Η ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας

Κύριοι στόχοι

Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.

Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.

Η διαφύλαξη και γιατί όχι, και η αύξηση την αξία της γης.

Keywords
κοντρα, περιφέρεια αττικής, ηλεκτρονική, κοντρα, αθηνα, mall, καλλικρατης, αρης, ισχύ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , αξια, βασεις 2012, 600 δις, βομβα mall, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ελενη, περιφέρεια αττικής, ηλεκτρονική, δωρεαν, εμπορικη, οικονομια, προγραμμα, πυλη, αγορα, αυξηση, αισθητικη, αξονες, βλαχος, βορεια, βορεια προαστια, γειτονια, δημητρα, γινεται, γινονται, διαστημα, δημος, δημοσιο, διοικηση, δικτυο, εγινε, ελενα, ευα, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ελπιδα, εργα, εξι, ερμου, ερχονται, ευθυνη, ζωης, ιδεα, θωμας, εικονα, ιωακειμ, ομιλια, λειτουργια, λεπτομερειες, λειπει, λογο, μηνες, μορφη, νερο, νομαρχια, ονομα, ορια, ουσιαστικο, οφελος, παρουσιαση, περιβαλλον, υπογραφη, ρυπανση, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, ταυτοτητα, τριτη, ισχύ, φυσικο, φορα, κωνσταντινος, αγορες, δημητρης, δικαιωμα, εφαρμογη, ελληνικα, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερο, κωστας, mall, μελετη, σπυρος, σωτηρης, θανασης
Τυχαία Θέματα