Σφοδρή αντίδραση του Ισραήλ για τη συμφωνία με το Ιράν

Την ώρα που Μόσχα, Πεκίνο και Παρίσι χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία των ΗΠΑ και των άλλων πέντε μεγάλων δυνάμεων, με το Ιράν, η οποία παγώνει προσωρινά το πυρηνικό πρόγραμμα του και θέτει τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία, το Ισραήλ κάνει λόγο για ιστορικό λάθος με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να δηλώνει «Η συμφωνία με το Ιράν θέτει σε κίνδυνο το Ισραήλ. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Η

μεταβατική συμφωνία του Ιράν με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Γενεύη της Ελβετίας.

«Σήμερα ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνος, διότι το πιο επικίνδυνο καθεστώς στον κόσμο έκανε ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσει το πιο επικίνδυνο όπλο στον κόσμο. Για πρώτη φορά, οι ηγέτιδες δυνάμεις του κόσμου συμφώνησαν στο πρόγραμμα για τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν, ενώ η άρση των κυρώσεων, που χρειάστηκε χρόνια για να εφαρμοστούν, έγινε με αντάλλαγμα ψευδεπίγραφες παραχωρήσεις (...)» υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

«Οι συνέπειες της συμφωνίας απειλούν πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και το Ισραήλ. Επαναλάβαμε ότι έχουμε πει και στο παρελθόν, ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία» τόνισε.

«Πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Επιτρέπει στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου» σχολίαζαν άλλοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να βρει άλλους συμμάχους» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

«H χώρα μας δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία και διατηρεί το δικαίωμά του για αυτοάμυνα» δήλωσε νωρίτερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Το Πεκίνο και η Μόσχα χαιρέτησαν πάντως τη συμφωνία. «Θα συμβάλει στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στη διατήρηση του διεθνούς προγράμματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Από την πλευρά του, ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, και απευθυνόμενος εμμέσως προς το Τελ Αβίβ σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν χαμένοι από αυτή».

Tη συμφωνία χαιρέτισε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα