«Σφαλιάρα» τραπεζιτών σε Στουρνάρα

Ο Γιάννης Στουρνάρας βλέπει έξοδο στις αγορές την επόμενη χρονιά, οι... άμεσα ενδιαφερόμενοι όμως έχουν διαφορετική άποψη. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), έστειλε μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών της χώρας να είναι πιο συγκρατημένη η χώρα μέχρι τουλάχιστον να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την άλλη, ο Γιάννης Στουρνάρας

εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του στο Reuters για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου το 2014. «Δεν ανακοίνωσα, είπαμε ότι το σκεφτόμαστε. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι του χρόνου τελειώνουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Από την πλευρά του το IIF τονίζει σε ειδική μακροσκελή έκθεση για την Ελλάδα, «σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους. Γι' αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την Τρόικα μέχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2% που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020. Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν το 2020».

Γιάννης Στουρνάρας: «Η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα το 2014»

Ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων το 2014, ωστόσο η ποσότητά τους θα είναι μικρή. Επίσης ανέφερε ότι οι πληρωμές για τους τόκους πλέον έχουν μειωθεί πολύ, ενώ αποσαφήνισε πως μεγάλο μέρος των λήξεων έχει μεταφερθεί για το μέλλον. Για τους λόγους αυτούς, σημείωσε, η Ελλάδα θα καταφέρει να προχωρήσει σε αυτή τη μικρή ομολογιακή έκδοση.

Keywords
Τυχαία Θέματα