Σεξ πριν από τα 15 για τα Ελληνόπουλα-Κίνδυνος για HPV λοίμωξη

Τα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) για τη σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων είναι αποκαλυπτικά. Με αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων της Αττικής (1.072 έφηβοι, 568 κορίτσια και 504 αγόρια από 20 σχολεία του Λεκανοπεδίου) για το έτος 2010, τα δεδομένα συγκρίθηκαν με αντίστοιχα που είχε συλλέξει η ΜΕΥ το 2007. Όπως προέκυψε, το 22% των εφήβων ηλικίας 15-16 ετών είχαν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή (το αντίστοιχο ποσοστό το 2007 ήταν 16%). Η μέση ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών ήταν τα 14,5 έτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 51,4% δήλωσαν ότι είχε σεξουαλική εμπειρία εκτός από τη διεισδυτική επαφή (το αντίστοιχο ποσοστό του 2007 ήταν μόλις 19,5%!).

Αξιοσημείωτο, ότι από τους σεξουαλικά δραστήριους εφήβους μόνο το 57,6% ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την πρώτη επαφή ενώ παρουσιάστηκε σημαντική μείωση της χρήσης προφυλακτικού μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας σεξουαλικής επαφής - είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη σεξουαλική επαφή το 6% των εφήβων δεν χρησιμοποίησαν καμία απολύτως προφύλαξη έναντι 59,6% την πιο πρόσφατη. Την απόσυρση, που θεωρείται αναξιόπιστη μέθοδος προφύλαξης, χρησιμοποίησαν την πρώτη φορά το 7,4% των εφήβων έναντι 84% την πιο πρόσφατη φορά που είχαν σεξουαλική επαφή.

Μέσα σε όλα αυτά ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιαστεί HPV λοίμωξη. «Μελέτες υποδεικνύουν ότι το pick της έκθεσης στον ιό είναι στην εφηβική ηλικία ενώ όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο μέλλον, με πιο επιρρεπή την ομάδα εφήβων κάτω των 17 ετών» τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ «Αγλαΐα Κυριακού» και λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής κα Άρτεμις Τσίτσικα.

Έρευνα της ΜΕΥ, που διεξήχθη σε συνεργασία με την Α’ Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» έδειξε ότι από τις σεξουαλικώς δραστήριες έφηβες 13,8 ως 19 ετών που προσήλθαν στη ΜΕΥ, το 54% ήταν θετικές σε κάποιον τύπο HPV ενώ το 23% ήταν θετικές σε τύπο υψηλού κινδύνου για καρκίνο.

Σύμφωνα με την κα Τσίτσικα, «τα ανησυχητικά δεδομένα των μελετών δείχνουν ακόμη πιο έντονα τη σημασία των εμβολίων έναντι του ιού ΗPV».

Άλλωστε, μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, το τελευταίο έτος εμφανίζεται αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού για τον ΗPV στη χώρα μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το 2009 χορηγήθηκαν 220.000 δόσεις των δύο εμβολίων ο αριθμός τους το 2010 (οπότε και προέκυψε το θέμα του πανδημικού εμβολίου για τη γρίπη με αποτέλεσμα να υπάρξει γενικότερη αμφισβήτηση των εμβολίων) «καταποντίστηκε» στις 120.000 δόσεις. Το 2011 υπήρξε όμως μια ανάκαμψη με 140.000 δόσεις ενώ και η πρώτη «γεύση» του 2012 είναι άκρως θετική.

Η κυρία Τσίτσικα υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για τον HPV κυμαίνονται πλέον στο 27%-30%. «Τα ποσοστά αυτά είναι ενθαρρυντικά αν αναλογιστούμε ότι την άνοιξη του 2010 δεν ξεπερνούσαν το 18%. Χρειάζεται όμως περαιτέρω προσπ

Keywords
Τυχαία Θέματα