Σενάριο για φόρο 28% σε ελ. επαγγελματίες-επιχειρήσεις

Τελειωμό δεν έχουν τα σχέδια για αλλαγή του φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ανά διαστήματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση ή μη του φόρου. Το νέο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει επιβολή ενιαίου φόρους 28% σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πρόκειται επί της ουσίας για την τρίτη κατά σειρά εναλλακτική, μετά την πρώτη πρόταση για συντελεστή 35%, η οποία έδωσε τη σκυτάλη σε μια νέα

πρόταση για καθιέρωση κλίμακας φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστές από 20% έως και 35%.

Όπως και να έχει, αυτό που παραμένει σταθερό είναι η κατάργηση του αφορολόγητου, ενώ αναφορικά με τις επιχειρήσεις η διαφορά αφορά την ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του συνόλου διανεμόμενων και μη διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 28%.

Το νέο σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου με συντελεστή 28% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Συγκεκριμένα:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις: Τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων θα φορολογούνται με συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ. Τα «μπλοκάκια» θα συνεχίσουν να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
2. Ανώνυμες εταιρίες – ΕΠΕ: Με συντελεστή 28% θα φορολογείται το σύνολο των καθαρών κερδών των εταιρειών, είτε αυτά είναι αδιανέμητα, είτε πρόκειται να διανεμηθούν ως μερίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα