Σεισμός 8,4 Ρίχτερ και τσουνάμι 4 μέτρων χτύπησαν τη Χιλή

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών κτύπησε σήμερα τη Χιλή, και παράλληλα υπήρξε και τσουνάμι ύψους 4 μέτρων, ενώ παραμένει ο συναγερμός για τσουνάμι από την Χαβάη έως την Καλιφόρνια. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Χιλή, στην Αργεντινή αλλά και σε άλλες περιοχές της νοτίου Αμερικής. Ο σεισμός έγινε στις 19:54 τοπική ώρα

(01:54 ώρα Αθήνας) και το επίκεντρό του ήταν σε υποθαλάσσια περιοχή ανοικτά από τις ακτές της Χιλής και σε απόσταση 169 χιλιομέτρων βόρεια από το Βαλπαράισο, ενώ είχε μικρό εστιακό βάθος, το οποίο υπολογίζεται στα 12,6 χιλιόμετρα. .

Υπήρξαν πολλοί μετασεισμοί, εκ των οποίων ο ισχυρότερος ήταν 7 Ρίχτερ και ο μικρότερος 6 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός προκάλεσε το θάνατο 5 άτομων και ζημιές σε αρκετές πόλεις της Χιλής. Καταστροφές υπήρξαν ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, ενώ κτίρια κατέρρευσαν στην πόλη Ιγιαπέλ που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας στο οποίο έγινε η σεισμική δόνηση.

Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, ανέφερε πως θα βρεθεί στις βαρύτερα πληγείσες περιοχές την Πέμπτη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσουμε ένα ισχυρό χτύπημα της φύσης».

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής, στην παράκτια πόλη του Κοκίμπο καταγράφηκε άνοδος των υδάτων που έφτασε μέχρι και τα 4,5 μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα