Σε τεντωμένο σκοινί το Eurogroup-Ψάχνουν την τομή σε ΔΝΤ-Ευρώπή

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Κι ενώ οι διαπραγμάτευσεις στο Eurogroup βρίσκονται σε εξέλιξη, το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ κάνει λόγο για εμπλοκή της τελευταίας στιγμής.

Το ΜΝΙ αναφέρει ότι ένα από τα προβλήματα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία, είναι η εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Κυριακή, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, αναφορικά με τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Την

ίδια στιγμή, η ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι δημοσιογράφος που ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup, εκείνος του απάντησε με ένα… ξερό «όχι».

«Πιέζουν» το ΔΝΤ για να μείνει στο πρόγραμμα

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι εξετάζουν τον τρόπο κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, κάτι που θα επιτρέψει την έγκαιρη εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον ESM, ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού κράτους και την εξυπηρέτηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Γι αυτό ακριβώς έχουν συμφωνηθεί μέτρα και ο περίφημος«κόφτης»,όμως το κρίσιμο ζήτημα είναι η εύρεση λύσης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Χωρίς το ΔΝΤ τα εθνικά κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν μπορούν να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης, με τις όποιες συνέπειες για την χώρα μας.

Τα δύο σενάρια

Το «καλό σενάριο» προϋποθέτει την εύρεση μίας συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Το «κακό σενάριο» θα ισχύσει, εάν δεν καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να έρθουν σε συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ. Ως γνωστόν το ΔΝΤ δεν θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο στην παρούσα κατάστασή του και συνεπώς δεν μπορεί να συνάψει πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Γράφουν-ξεγράφουν το κείμενο της ανακοίνωσης

Η νύχτα αναμένεται μεγάλη, καθώς, όπως φαίνεται, το προσχέδιο της συμφωνίας γράφεται και ξαναγράφεται, ενώ αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα δοθεί, κατά τα φαινόμενα, τμηματικά, μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2016.

Το άρθρο Σε τεντωμένο σκοινί το Eurogroup-Ψάχνουν την τομή σε ΔΝΤ-Ευρώπή εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα