«Σε μια καλή έκθεση προόδου» ποντάρει η κυβέρνηση

Εν μέσω συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τετάρτη (05/05), στο Μέγαρο Μαξίμου, που συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας,

ο οποίος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την εξέλιξη των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε συμφωνία της Αθήνας με την Τρόικα. Δεν προσδιόρισε, ωστόσο, πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αν και εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Σύμφωνα με το protothema.gr, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην ελληνική οικονομία και χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας» τα θέματα που εκκρεμούν στη διαπραγμάτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν εξαρτάται η τύχη της ελληνικής οικονομίας από την ενιαία τιμή του βιβλίου».
Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές κατά της τρόικας, τονίζοντας ότι οι ελεγκτές κινούνται «υπηρεσιακά» και ζήτησε να υπάρξει πολιτική προσέγγιση, που θα λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο κινούνται Ελλάδα και Ευρώπη.
Σχετικά με το ζήτημα των τραπεζών και του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ο κ. Βενιζέλος παρείχε πλήρη στήριξη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις αρμοδιότητες και το δικαίωμα της Τράπεζας της Ελλάδος να έχει την εποπτεία των τραπεζών και να καθορίζει το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών.
Υποστήριξε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες και πως η κυβέρνηση έχει εστιάσει στο πώς αυτές θα λειτουργούν υποστηρικτικά στην οικονομία και τις επενδύσεις. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «δεν μπορούν οι τράπεζες και το γάλα να μπαίνουν στην ίδια πλάστιγγα».
Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, δε, ερωτηθείς σχετικά, εκτιμούσε ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα παραπεμφθεί για το Νοέμβριο, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί τα «stress tests» της ΕΚΤ.
Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπογράμμισε ότι την Πέμπτη, κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Προβόπουλος θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα επέλθει η συμφωνία με την Τρόικα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν επιτυχώς μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.
«Ελπίζουμε, εάν δεν έχουμε τελική συμφωνία, σε μια καλή έκθεση προόδου, ώστε να συνεχίσουμε κατόπιν τις συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας» προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα