Σε μερικές δεκαετίες, ο Τιτανικός θα έχει «φαγωθεί» από τα βακτήρια

Βακτήρια, τα οποία οξειδώνουν το σίδερο, κατατρώγουν το κουφάρι του υπερωκεάνιου και θα το μετατρέψουν τελικά σε μια άμορφη μάζας σκουριάς ,έχουν κατακλείσει το κατάστρωμα του πάλαι ποτέ υπερωκεάνιου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε 20 με 30 χρόνια το ναυάγιο μπορεί να καταρρεύσει και να μην υπάρχει ίχνος από αυτό. Ο Τιτανικός έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε μια σπάνια όαση στις ερημιές του ωκεάνιου πυθμένα, αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν συμβιωτική αποικία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το ναυάγιο πιθανώς αποικίστηκε πρώτα από διάτομα, μονοκύτταρους οργανισμούς που

πέφτουν στο βυθό σαν χιόνι. Αργότερα προστέθηκαν άλλα είδη βακτηρίων και τελικά πολυκύτταρων οργανισμών, οι οποίοι σχηματίζουν ένα περίπλοκο πλέγμα αλληλεξάρτησης. Για αυτή την αποικία, όμως, η βασική πηγή ενέργειας είναι η χημική ενέργεια από τις αντιδράσεις σιδήρου.

Αν σκεφτούμε, ότι ο Τιτανικός αποτελείται από 50.000 τόνους ατσάλι, τότε υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια. Τα βακτήρια «τρώνε» πολλά τμήματα του πλοίου -από τα φινιστρίνια και τις σιδερένιες σκάλες μέχρι τους καυστήρες από χυτοσίδηρο. Τα μόνα κομμάτια που παραμένουν άθικτα είναι τα μπρούτζινα.

Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν ότι ο ρυθμός με τον οποίο καταρρέει ο Τιτανικός δεν είναι γνωστός, σε σύγκριση με παλαιότερες φωτογραφίες του ναυαγίου είναι σαφές ότι οι αλλαγές είναι ταχύτατες.

Προηγούμενη μελέτη εκτιμούσε ότι τα βακτήρια οξειδώνουν 180 κιλά σιδήρου την ημέρα, ενώ η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) έχει προειδοποιήσει ότι «το κήτος του πλοίου ενδέχεται να καταρρεύσει στον ωκεάνειο πυθμένα εντός των επόμενων 50 ετών».

Εν όψει της επετείου των 100 ετών από την τραγωδία του Τιτανικού, η UNESCO αναγνώρισε το ναυάγιο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

H εξαφάνιση του πλοίου θα είναι μια σημαντική απώλεια, ωστόσο οι αποστολές στο ναυάγιο προσέφεραν και μια θετική αποκάλυψη: Όλα τα παλιά πλοία και οι εξέδρες πετρελαίου που έχουν βυθιστεί στους ωκεανούς δεν θα σχηματίσουν αιώνιους σωρούς σκουπιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα