Σε μεγάλο κίνδυνο τα λιοντάρια… Ο αριθμός τους έχει μειωθεί στο μισό

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία, μεγάλο μέρος των λιονταριών εξαφανίστηκε την τελευταία περίοδο των παγετώνων στην Αμερική, τη Σιβηρία, την Ευρώπη και τη Νοτιοδυτική Ασία.

Δραματική περιγράφεται η κατάσταση κυρίως στη Δυτική, Ανατολική και Κεντρική Αφρική. Τα τελευταία 35 χρόνια ο αριθμός των λιονταριών έχει μειωθεί στο μισό και προβλέπεται πως και μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα μειωθούν και πάλι κατά το ήμισυ.

Η επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών αλλά και των πόλεων στερούν ζωτικό χώρο από τα λιοντάρια. Τα λιοντάρια κινδυνεύουν

όμως και από ασθένειες όπως είναι η φυματίωση ή ο ιός FIV, ο οποίος είναι παρόμοιος με τον ιό του Aids στον άνθρωπο. Δεν υπάρχουν όμως εμβόλια για τα λιοντάρια για αυτές τις δύο ασθένειες.

Τα εναπομείναντα 23.000 περήφανα ζώα που ζουν ελεύθερα στις σαβάνες της Αφρικής, νότια της Σαχάρας, απειλούνται όμως και αυτά με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με την έκθεση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα λιοντάρια απειλούνται από μαζική εξαφάνιση και μόνο στην Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε αυξάνονται. Η περιοχή ανάμεσα στους ποταμούς Ογκαβάνγκο και Ζαμπέζι είναι η μεγαλύτερη υπερεθνική προστατευόμενη περιοχή στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Συμπεριλαμβάνει εκτάσεις πέντε κρατών και έχει έκταση 520.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι εκεί ζουν ακόμα 4.000 λιοντάρια.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF χρηματοδοτεί στην περιοχή την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και φραχτών με στόχο να προστατεύσει κοπάδια από βόδια αλλά και παράλληλα να δημιουργήσει ζώνες όπου θα κινείται ελεύθερα ο βασιλιάς των ζώων. Σύμφωνα με την WWF τα λιοντάρια απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση έξω από τις προστατευόμενες περιοχές και για τον λόγο αυτό η δημοσιοποίηση εκθέσεων όπως αυτή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης δίνει μεγάλη χαρά στα στελέχη της διεθνούς οργάνωσης.

Πηγή: thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα