Σε κομβικό σημείο το θέμα των πλειστηριασμών

Ο χρόνος πιέζει (σ.σ. καταλυτική ημερομηνία η Παρασκευή, 20/12) και η λύση για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας παραμένει έωλη. Οι διαπραγματεύσεις τρόικας και κυβέρνησης συνεχίζονται με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει με νόημα: «πρόθεσή μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε σε ό,τι μας φέρουν».

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης

σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να δεχθεί ό,τι της προσφέρεται» ενώ συμπλήρωσε ότι «η τρόικα έχει πιο αυστηρή προσέγγιση από εμάς, σε σχέση με τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές ανέφερε ο υπουργός σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι προτάσεις των δανειστών μας: «Είναι εύκολο να συμφωνήσεις, αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστείς τις κοινωνικές συνέπειες». Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη και όχι οι επιτήδειοι, σημειώνοντας ότι «με την οριζόντια προστασία, που ισχύει σήμερα, άνθρωποι με σπίτι 450.000 ευρώ καλύπτονται από τον νόμο».

Άκαρπες οι τρεις συναντήσεις…

Δεν υπήρξε συμφωνία και στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση (15/12) της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την τρόικα, για το θέμα των πλειστηριασμών.

Η πρωινή συνάντηση των δύο πλευρών διακόπηκε και συνεχίστηκε το απόγευμα, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Να σημειώσουμε πως και η συνάντηση του Σαββάτου (14/12) είχε λήξει με την τρόικα να παραμένει αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) τα οποία θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, η οποία θα ισχύσει το 2014.

Η ελληνική πλευρά αν δεν υπάρξει συμφωνία, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία όσον αφορά στο να παραμένει σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη για τη δικαστική προστασία και σε ό,τι αφορά το μόνιμο καθεστώς κατά το πρότυπα του ιρλανδικού μοντέλου, το οποίο θα ισχύσει από το 2015.


Keywords
Τυχαία Θέματα