Σε φιλικό κλίμα τα είπαν Σαμαράς-Ερντογάν

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, ο βασικός στόχος επετεύχθη και στάλθηκε μήνυμα καλής γειτονίας, οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

«Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, μετά την υπογραφή 25 συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως

είπε, η υπογραφή αυτών των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο κ. Ερντογάν, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας πως οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.

Για το Κυπριακό ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η χώρα του, θέλει «να αποτελέσει ένα ιστορικό παρελθόν».

Αν. Σαμαράς: «Καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Η σημερινή μέρα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

«Είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεων μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, παραδεχόμενος ότι Ελλάδα και Τουρκία «μοιράζονται μια ιστορία φορτισμένη».

«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβασμός, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Οι συναντήσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσηςμε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η συνάντηση διήρκησε μισή ώρα και παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, κ. Αβραμόπουλος και Νταβούντογλου, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φανάρι και συνάντηση με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η ελληνική αποστολή

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζος, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, Τουρισμού Ολγ. Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας & Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης, Επικρατείας Δ. Σταμάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού Κ. Τζαβάρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ & κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Ν. Μηταράκης.

Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης επιχειρηματίες οι οποίοι θα έχουν κοινή συνεδρίαση με τούρκους για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων.

Συμφωνίες και μνημόνια

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών υπογράφηκαν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφει μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ των δύο υπουργών για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιριών καθώς και της συνεργασίας στην ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο Τουρισμό. Μνημόνιο υπεγράφη και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα όπου ήδη οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση βίζας.

Συμφωνίες υπήρξαν επίσης, για συνεργασία στους τομείς της Υγείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα