Σε αποχή διαρκείας οι δικαστικοί επιμελητές από την Τετάρτη

Σε πανελλαδική αποχή διαρκείας προχωρούν από μεθαύριο, Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου οι δικαστικοί επιμελητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο τροποποιείται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, οι δικαστικοί επιμελητές ζητούν την απόσυρση

του νομοσχεδίου και την άμεση καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ίδιους.

«Βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου στο Κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, που δεν έχουν να κάνουν με την κακώς εννοούμενη διεκδίκηση ιδίων επαγγελματικών συμφερόντων, είναι σε αντίθεση με βασικές αρχές του κράτους δικαίου», επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο τύπου της ομοσπονδίας.

«Η αναγκαστική εκτέλεση σύμφωνα με το σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα, τόσο υπό το καθεστώς της παλαιάς πολιτικής δικονομίας του έτους 1834, όσο και υπό το καθεστώς του ΚΠολΔ, δεν πραγματώνεται στο πλαίσιο δίκης ούτε διενεργείται, όπως συμβαίνει σε άλλα δικαιϊκά συστήματα, με τη σύμπραξη και τη διεύθυνση του δικαστηρίου. Τα δικαστήρια δεν διενεργούν πράξεις της αναγκαστικής εκτέλεσης ούτε ελέγχουν προληπτικώς τη συνδρομή των προϋποθέσεων του κύρους τους. Η αναγκαστική εκτέλεση συντελείται στο πλαίσιο διαδικασίας, την οποία ο Έλληνας νομοθέτης, εμπιστεύτηκε στον Δικαστικό Επιμελητή, δικαστικό λειτουργό με την ευρύτερη έννοια του όρου, χωρίς εξουσία απονομής δικαιοσύνης», τονίζει η Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των δικαστικών επιμελητών Ευθύμιος Πρεκετές, «η απόσυρση διατάξεων στο κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν θα είναι νίκη μόνο για τους Δικαστικούς Επιμελητές (και τις επερχόμενες γενιές των Δικαστικών Επιμελητών), αλλά θα είναι νίκη όλου του νομικού κόσμου, για την προάσπιση της ορθής και δίκαιης απονομής της δικαιοσύνης στο πεδίο του ιδιωτικού δικαίου. Διότι, όταν σ’ ένα κράτος δικαίου μιλάμε για νομικό πολιτισμό – δεν θα σταματήσουμε να το επισημαίνουμε – η σημασία της αναγκαστικής εκτέλεσης μέσα στο πλαίσιο της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης και εν γένει της έννομης τάξης, είναι τεράστια».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι δικηγόροι από σήμερα βρίσκονται σε πανελλαδική αποχή διαρκείας από τα καθήκοντα τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ίδιο νομοσχέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα