Σε «αναμμένα κάρβουνα» για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Κατόπιν της συνδρομής εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων και μέχρι το τέλος του 2013 θα γίνει η οριστική αναδιάρθρωση των κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος Αυγούστου και η υλοποίησή τους θα γίνει έως το τέλος του 2013. Στον αέρα βρίσκονται 2.200 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας,

«με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν την αναγκαία αναδιάρθρωση και προσαρμογή των εταιρειών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων θα οδηγήσουν σε οριστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης έως το τέλος Αυγούστου και την υλοποίησή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους».

Εταιρείες «φιλέτα»

Η ΛΑΡΚΟ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της, το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), κατέχουν μια σειρά από ακίνητα, με κορυφαία την έκταση του παλιού «Μαρτσινιώτη» στον Υμηττό, καθώς και κτίρια σε περιοχές μεγάλης εμπορικής αξίας, όπως στα λιμάνια της Ελευσίνας, του Λαυρίου και του Αιγίου. Σύμφωνα με το μητρώο της εταιρείας, το σύνολό τους έχει εκτιμηθεί κοντά στα 325 εκατ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα των χθεσινών κυβερνητικών αποφάσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συγκαλεί ήδη σήμερα την πρώτη σημαντική σύσκεψη με θέμα το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Οικονομοτεχνικά στοιχεία

Πηγές από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου χαρακτήριζαν ως «απελπιστική» την κατάσταση για τη ΛΑΡΚΟ η οποία παρότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής σιδηρονικελίου παγκοσμίως, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις του ΤΑΙΠΕΔ σε πιθανούς αγοραστές.

Όπως αναφέρει το capital.gr, η βιομηχανία που απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους, βαρύνεται από υποχρεώσεις 300 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει φορολογικές επιβαρύνσεις 190 εκατ. ευρώ, ενώ η Ε.Ε. έχει κινήσει διαδικασίες για την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων άνω των 105 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το υψηλό κόστος παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να συσσωρεύσει ζημιές που ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012.

Ως πιθανότερο σενάριο στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ παραμένει η εκκαθάριση και η πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους (εργοστάσια, λιμενικές εγκαταστάσεις, οικόπεδα κ.ά).

Ανάλογα σενάρια υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα τόσο για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα που απασχολεί 840 εργαζόμενους όσο και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στην οποία εργάζονται άλλα 350 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα