“Σχέδιο Κέρι” για τη λήξη των εχθροπραξιών στη Γάζα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σχέδιο κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων της Χαμάς έχει ετοιμάσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της ισραηλινή εφημερίδα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει μάλιστα παρουσιάσει την πρότασή του και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τα γραφόμενα στην εφημερίδα «Χααρέτζ», η οποία επικαλείται ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών αναμένει σήμερα την απάντηση σε αυτό το σχέδιο, από τον

ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ, καθώς πρόκειται να αναχωρήσει από το Κάιρο.

Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκεχειρίας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με το σχέδιο Κέρι, καλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ο Τζον Κέρι μίλησε χθες τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς, και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάαλ, γράφει η ισραηλινή Χααρέτζ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τζον Κέρι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ- Ατίγιαχ, ο οποίος είναι σε επαφή με τον Μεσάαλ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικοινώνησε επίσης με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί και της Ιορδανίας Μάσερ Γιουντέχ ζητώντας τους να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον.

Το άρθρο “Σχέδιο Κέρι” για τη λήξη των εχθροπραξιών στη Γάζα εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα