Σχέδιο για ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ υπέβαλαν οι Παλαιστίνιοι στον Σ.Α. του ΟΗΕ

Σχέδιο απόφασης που θα προτείνει την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, υπέβαλαν την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι Παλαιστίνιοι, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να το τροποποιήσουν εάν χρειαστεί έτσι ώστε να αποφύγουν ένα αμερικανικό βέτο.

Το κείμενο που παρουσίασε η Ιορδανία, το μοναδικό αραβικό μέλος του Συμβουλίου, ζητεί την επίτευξη “συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης” εντός δώδεκα μηνών από την υιοθέτηση του ψηφίσματος

καθώς και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη μέχρι το τέλος του 2017.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι δεν επιζητεί το προσχέδιο να υποβληθεί γρήγορα σε ψηφοφορία, προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις και να υπάρξει δυνατότητα να εξασφαλιστεί η αμερικανική υποστήριξη. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο σε προηγούμενες αποφάσεις που θεωρούν εχθρικές προς το Ισραήλ.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι μια λύση ύστερα από διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται σε αρκετές παραμέτρους, όπως η χάραξη των συνόρων που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, συμφωνίες σε θέματα ασφαλείας και η “Ιερουσαλήμ, ως κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών”.

Καλεί επίσης τις δύο πλευρές να “απόσχουν από κάθε μονομερή και παράνομη ενέργεια –όπως η εποικιστική δραστηριότητα– η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα