Σαμαράς: Ουδείς περήφανος εάν χρωστάει

Κανείς δεν έχει υπερηφάνεια, όταν εξαρτάται από τους δανειστές του «για να βγάλει το μήνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Συνέδριο για τη συμπλήρωση 125 ετών από την πρώτη έκδοση της International Ηerald Tribune. 

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι μία τιμωρία που επιβάλλεται έξωθεν και πρόσθεσε πως η κρίση χρέους μας είναι σε μεγάλο βαθμό μία κρίση

ανταγωνιστικότητας.

«Εδώ και δεκαετίες προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε υψηλά ονομαστικά επίπεδα ανάπτυξης, κυρίως μέσω της κατανάλωσης και των πολιτικών αναδιανομής του εισοδήματος. Αλλά, όταν υπολείπεσαι σε όρους ανταγωνιστικότητας, αυτό μπορεί μόνο να παράγει υψηλά ελλείμματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και όταν συμβαίνει αυτό, το μόνο πράγμα που μπορείς να αναδιανείμεις είναι δανεικά και αυτό εις βάρος των μελλοντικών γενεών. Αυτό ακριβώς συνέβαινε στην Ελλάδα επί σχεδόν 30 χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις που απαιτούνται για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του σχεδίου προσαρμογής, προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς. 

-Πρώτον, να μάθει ο κόσμος την αλήθεια χωρίς πολιτικά παιχνίδια και μικροπολιτικά τεχνάσματα. 

-Δεύτερον, να οικοδομηθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση. 

-Τρίτον, να αντιμετωπιστούν τα δεινά με ελπίδα. 

-Τέταρτο, να επιλυθούν και άλλα προβλήματα της κοινωνίας παράλληλα με την επιβολή των σκληρών μέτρων. 

-Πέμπτον, να μη διορθωθούν σφάλματα του παρελθόντος διαπράττοντας τα ακριβώς αντίθετα σφάλματα. Το αντίθετο ενός λάθους είναι μερικές φορές ακόμα χειρότερο. 

-Έκτον, κυβέρνηση δια του παραδείγματος δηλάδή αν ζητάς από τον κόσμο να δεχτεί περικοπές, τότε η κυβέρνηση καθώς και κάθε μέλος του κοινοβουλίου θα πρέπει να επιβάλλουν περικοπές στους εαυτούς τους. 

-Έβδομο, σωστή διασύνδεση ανάμεσα σε λέξεις – κλειδιά – που προσδιορίζουν το πρόβλημα: δημοσιονομική πειθαρχία, ανταγωνιστικότητα, αποκατάσταση της υπερηφάνειας και εδραίωση της ελευθερίας και της ευημερίας. 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς  δήλωσε πως μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή για τη χώρα και αποσταθεροποιητική για την Ένωση: «Η απάντησή μου είναι ευθεία και απροσχημάτιστη, αποκλείουμε εντελώς την προοπτική εξόδου από το ευρώ. Γνωρίζουμε ότι αυτό για μας δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή».

Keywords
Τυχαία Θέματα