Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί και χωρίς τη βοήθεια από ΕΕ – ΔΝΤ

Συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg από το Μιλάνο, όπου βρίσκεται στο περιθώριο της διάσκεψης για την απασχόληση, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας την εκτίμησή του πως «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την διεθνή βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές

της ανάγκες από την αγορά ομολόγων μέσα στα επόμενα χρόνια».

Πάντως, ο κ. Σαμαράς σχολίασε ότι «ο τερματισμός εκταμίευσης της βοήθειας δεν μεταφράζεται σε διαζύγιο με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας». «Θέλουμε να γίνει σωστά», εξηγεί, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την διεθνή στήριξη, ο πρωθυπουργός απαντά «απολύτως».

«Η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και τα χαμηλά επιτόκια έχουν ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που έχουν χορηγήσει 240 δισ. ευρώ για δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα – κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο», σημειώνει το Bloomberg.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος. Τα ελληνικά ομόλογα είχαν φέτος την καλύτερη επίδοση στους δείκτες του Bloomberg, αποφέροντας κέρδη 20% έως σήμερα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο 5,52% στις 8 Σεπτεμβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Η απόδοσή τους, μειώθηκε σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης στο 6,61%.

Keywords
Τυχαία Θέματα