Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

«Όποιος αγαπά την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Αλλά επειδή αγαπάμε την πατρίδα δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή πορεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή επί των

προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αρνούμενος παράλληλα την πρόσκληση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά η ΝΔ να πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την κακή οικονομική κατάσταση, που βρισκόταν η χώρα πριν από 2,5 χρόνια -έλλειμμα και βαθιά ύφεση- τονίζοντας ότι η χώρα που παρέδωσε είχε ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2014, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ανεργία βρισκόταν σε πτωτική πορεία. «Παραλάβαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά παραδώσαμε χώρα στα πόδια της», δήλωσε ο ίδιος.

«Νομίζετε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι αδύνατη; Κάνετε λάθος. Βεβαίως νομικά δεν έχουν την δυνατότητα, αλλά μπορούν να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, να κλείσουν την ρευστότητα και φοβόμαστε ότι βλέπουμε τέτοιες πρακτικές», είπε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Μην μας προκαλείτε, όπως νωρίτερα, για το ποιος στέκεται όρθιος. Επειδή ακούστηκαν πολλά για τις διαπραγματεύσεις και ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα διαπραγματεύεται όρθια, ένα έχω να πω: Σας εύχομαι όταν μπαίνετε, και κυρίως όταν βγαίνετε, από το Eurogroup να είσαστε όρθιος».

Σχετικά με το mail Χαρδούβελη, σχολίασε: «Μάλλον δεν το έχετε διαβάσει. Γιατί η κυβέρνησή μας δεν συμφώνησε με κανένα από τα μέτρα που ζητούσε η τρόικα». «Εμείς έχουμε δεχθεί λιγότερα από το 70% των μέτρων μνημονίου, επισήμως όχι πάνω από το 63%», είπε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι «εσείς σήμερα κάνετε την κωλοτούμπα και δεν νοιώθετε την ανάγκη ούτε να ζητήσετε ένα συγγνώμη για όσα έχετε πει εις βάρος μας». «Ακούω θεωρίες περί διαπραγμάτευσης, που άλλες φορές δείχνουν μία συμπαθητική αφέλεια και άλλες φορές απύθμενη ανευθυνότητα», ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι «προχωράτε σε νέα μνημόνια. Κάνετε κωλοτούμπα χωρίς να ζητάτε συγνώμη για το 70% των μέτρων που τώρα αποδέχεστε». Παρέδωσε εξάλλου και ένα εμπιστευτικό έγγραφο με μέτρα που ζητούσε το 2014 η τρόικα και δεν πήρε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Εξάλλου, σχολίασε με χιουμοριστικό τρόπο και με ένα «ουάου» την πρόταση της κυβέρνησης να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος με διηνεκή ομόλογα, λέγοντας πως «είναι ένα εργαλείο από τα βάθη της ιστορίας».

«Τα πλεονάσματα εμείς τα φτιάξαμε και εσείς τα βρήκατε. Εάν εσείς στέκεστε είναι γιατί εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν είχατε κανένα πρόγραμμα, καμία επαφή με τη πραγματικότητα», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, κατηγορώντας προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε τον κόσμο να μην πληρώνει το χαράτσι στα ακίνητα, ενώ τώρα τον καλεί να πληρώσει για το καλό της πατρίδας. «Άλλη ήταν τότε η πατρίδα μας;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίρρησή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι «θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας», ενώ εκτίμησε ότι «η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης». «Μυρίζουν πρόσθετοι φόροι, αν καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξεταστικές επιτροπές, διαβεβαιώνοντας ότι «η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα». «Κάντε και 6 και 16 επιτροπές. Προσέξτε μην είναι πυροτεχνήματα αποπροσανατολισμού για τα δικά σας αδιέξοδα», τόνισε.

Εν συνεχεία, ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις φυλακές τύπου Γ (υψίστης ασφαλείας) για να δραπετεύουν πιο εύκολα οι τρομοκράτες. «Γιατί άραγε; Για να φεύγουν ορισμένοι πιο εύκολα;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και όταν αυτό σχολιάσθηκε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αγγίζει το θέμα ευαίσθητες χορδές μίας συγκεκριμένης συνιστώσας».

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην δίνει συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση: «Θα μας γυρίσει εκατό χρόνια πίσω. Θυμίζω ότι το ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και στρογγυλοκάθισε πάνω από τη χώρα το φάντασμα της δραχμής, που κάναμε μεγάλο κόπο να διώξουμε».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προσέλθει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ, όχι ως αντίπαλος, αλλά ως σύμμαχος της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα