Ρυθμίζει χρέη (πάλι) η Εφορία

Οι παλιοί έλεγαν ότι ο νοικοκύρης πρώτα βάζει στην άκρη λεφτά για να πληρώσει την Τράπεζα και την Εφορία και μετά πηγαίνει στην ταβέρνα. Στην Ελλάδα του 2012 δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για ταβέρνα, ούτε για την Εφορία. Η Εφορία λοιπόν ετοιμάζει ένα ακόμη -«μόνιμο» λένε-  σχέδιο για πληρωμή χρεών σε 36 ή έως και 45 δόσεις. Κάποιες φήμες ότι οι δόσεις θα… γίνουν 100 μάλλον δεν επιβεβαιώνονται… Πρόκειται

για πάγια ρύθμιση χρεών για να μπορεί να την αξιοποιήσει οποιοσδήποτε φορολογούμενος, ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής του. Η νέα ρύθμιση χρεών δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, θα επιτρέπει την πληρωμή σε 3-4 χρόνια και χωρίς τον «βραχνά» της ελάχιστης δόσης, που εξαιρεί χιλιάδες ενδιαφερόμενους που θέλουν, αλλά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο:

- οι μηνιαίες δόσεις να ξεκινούν από 12, 24 ή 36, εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλει για πρώτη φορά σχετική αίτηση. Ο διευθυντής της εφορίας θα μπορεί να εγκρίνει -με κριτήρια- μέχρι και 48 δόσεις.

- θα μειωθεί η ελάχιστη δόση των 300 ευρώ το μήνα, που περιορίζει δραστικά τον συνολικό αριθμό των δόσεων. Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει εφάπαξ φόρους ύψους π.χ. 4.500 ευρώ, είναι εξίσου αμφίβολου ότι στις άκρως αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, θα μπορεί να πληρώνει 300 ευρώ επί 15 συνεχόμενους μήνες για να εξοφλήσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ελάχιστη δόση δεν καταργείται πλήρως, αλλά θα προβλέπεται ένα μίνιμουμ ποσό δόσης, της τάξεως ίσως των 50-100 ευρώ τον μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα