Ρωσική …σαλάτα στην Ουκρανία

Ακτίνα φωτός διαφαίνεται στην Ουκρανία. Τόσο οι πρωτοβουλίες της Μόσχας, όσο και του Κιέβου, αφήνουν την αίσθηση ότι αναζητείται σοβαρά η ειρηνική έξοδος από την αιματηρή κρίση. Βρισκόμαστε άραγε στο κατώφλι της επίλυσης του μεγαλύτερου προβλήματος που έχει αντιμετωπίσει η Αν. Ευρώπη μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που προκλήθηκαν απο την πτώση της Σοβ. Ένωσης;

Το σίγουρο είναι ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο αναζητούν σημεία προσέγγισης. Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ακύρωσε την απόφαση που επέτρεπε στον πρόεδρο

της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν να στείλει Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, μετά από αίτημα του ίδιου του κ. Πούτιν. Με 153 ψήφους υπέρ έναντι ενός, ανακλήθηκε η προηγούμενη απόφαση της Ρωσίας για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, για την προστασία των Ρώσων και φιλο-Ρώσων της περιοχής. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφαλείας Βίκτωρ Όζεροφ, υπογράμμισε ότι η Άνω Βουλή έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει την απόφαση, με μία μικρή συνταγματική ρύθμιση αν κριθεί απαραίτητο. «Θετικό βήμα» αποκάλεσε την απόφαση ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Πάμπλο Κλίμκιν.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει και άλλα βήματα, όπως να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και να βάλει τέλος στην αποστολή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην Ανατολική Ουκρανία. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του προέδρου της Ουκρανίας, για αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νοτιανατολικά της χώρας μέχρι τις 27 Ιουνίου. Οι αρχές των αυτοανακηρυχθέντων Δημοκρατιών συμφώνησαν, με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός και για συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Ντονέτσκ .

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της ουκρανικής κυβέρνησης προβλέπει εγγυήσεις ασφαλείας σε όλους τους μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, καθώς και την απαλλαγή από ποινικές ευθύνες σε όσους κατέθεσαν τα όπλα και δεν διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα. Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης 10 χιλιομέτρων στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους όρους, «τα δημόσια κτίρια που κατέχονται παράνομα στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, πρέπει να εκκενωθούν».

Το “αντικλείδι” το οποίο θα οδηγήσει σε οριστική επίλυση του προβλήματος, είναι το καθεστώς των σχέσεων των επίμαχων περιοχών, με την κεντρική διοίκηση της Ουκρανίας. Οι εκπρόσωποι των νοτιοανατολικών περιοχών θεωρούν, ότι για να λυθεί η κρίση, θα πρέπει να υπάρξει μία « συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και των κοινοβουλίων των Δημοκρατιών για μια Συνταγματική πράξη, η οποία θα ορίζει το καθεστώς των Λαϊκών Δημοκρατιών». Σημαίνει άραγε αυτό, ομοσπονδιοποίηση, αυτόνομο καθεστώς ή κάτι άλλο, δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα σαφές.

Αρκετοί παρατηρητές όμως εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προοπτικές αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αυτοί θεωρούν, ότι η συνάντηση στο Ντονέτσκ δεν θα καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία, αλλά ότι θα θέσει τις βάσεις για μελλοντικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις. Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, ότι βασικός στόχος του Κιέβου είναι να παραστήσει πως διεξάγεται μια ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα και να δημιουργήσει μια επίφαση, με αποδέκτη την κοινή γνώμη στο εξωτερικό, ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με τους αυτονομιστές και να διαπραγματευτεί την ειρήνη.

Όπως τονίζουν,το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Ουκρανίας έχει καταρτιστεί σκόπιμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αδύνατη η εφαρμογή του από τη νοτιοανατολική χώρα. Στις 27 Ιουνίου, εκτιμούν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα πει πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, αλλά οι αυτονομιστές αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τους όρους που τέθηκαν και οι πολεμικές επιχειρήσεις θα πρέπει επαναληφθούν. Και πρόσθεσε, ότι στην πραγματικότητα οι συγκρούσεις μεταξύ της εθνικής φρουράς και των αυτονομιστών δεν έχουν σταματήσει, ενώ βλέπουμε τακτικά αναφορές των ουκρανών στρατιωτικών για νέες μάχες με τους επονομαζόμενους «τρομοκράτες».

Επιφυλακτικότητα υπάρχει και απο την πλευρά της Δύσης. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία κρατά τη διεθνή δέσμευσή της σχετικά με την Ουκρανία. Ο Αντερς Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε, ότι στις επόμενες συναντήσεις του ΝΑΤΟ οι υπουργοί εξωτερικών μαζί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζων Κέρι θα εξετάσουν τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα. Η Ρωσία, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερες κυρώσεις από τον ΝΑΤΟ αν δεν συμμορφωθεί αναλόγως, ώστε να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα