«Ρήγμα» στις σχέσεις Ε.Ε. – Η.Π.Α.

Πρόβλημα δημιουργεί στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αποκαλύψεις για την αμερικανική κατασκοπεία σε βάρος θεσμών της ΕΕ και ευρωπαϊκών κρατών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιδρούν σφοδρά στις πληροφορίες περί κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος ευρωπαϊκών συμμαχικών χωρών.

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Γκάρντιαν, σύμφωνα με το οποίο ο κατάλογος με τους στόχους της αμερικανικής κατασκοπείας περιελάμβαναν τις αποστολές της ΕΕ στις ΗΠΑ,

τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς επίσης αρκετούς άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, της Νότιας Κορέας και της Τουρκίας.

Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έρχεται να επιδεινωθεί μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Αμερικανού Έντουαρντ Σνόουντεν, για κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμαχικές κυβερνήσεις και της συγκέντρωσης δεδομένων από ηλεκτρονικές επικοινωνίες εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε έντονη ανησυχία και έκπληξη, προσθέτοντας ότι «εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ».

Δριμεία κριτική επί του θέματος προήλθε από τη Γερμανία, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τις «στοχευμένες χώρες», αλλά χαρακτηρίζει τα θέματα προστασίας του απορρήτου ως «πολιτικής σημασίας».

Η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε άρθρο της για το ίδιο θέμα που αποτελεί ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει, ακριβώς, ότι οι κατηγορίες περί αμερικανικής κατασκοπείας μπορεί να πλήξουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς τα δύο μέρη ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απείλησε τις ΗΠΑ με διπλωματικό μπλακ-άουτ .

Με ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε ότι η Γαλλία ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από τις αρχές των ΗΠΑ.

«Εάν τα γεγονότα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι απαράδεκτο» αυτό που συνέβη, σημείωσε και πρόσθεσε «περιμένουμε από την αμερικανική ηγεσία να άρει όσο το δυνατόν συντομότερα τις θεμιτές ανησυχίες που έχουν προκύψει ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου».

«Έχουμε ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις πάνω σε αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα και οι ΗΠΑ μας διαβεβαίωσαν ότι όλες οι διευκρινίσεις θα δοθούν όσον αφορά την ΕΕ και κράτη μέλη», αναφέρει η Ιταλίδα υπουργός εξωτερικών Έμμα Μπονίνο στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως εξετάζει με προσοχή τις πληροφορίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις και ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα